Wetenswaardigheden Terug

Wetenswaardigheden

Wout den Breems

Wetenswaardigheden is een rubriek waarin van tijd tot tijd mededelingen van het bestuur worden gedaan als de Historische Vereniging ten strijde trekt om ons historisch erfgoed te behouden. Mededelingen over positieve en negatieve gebeurtenissen. En die zijn er!

“Toch nog sloop? Tja, het kan zomaar mis gaan en dat er nog meer sloopverzoeken dreigen baart de HVV zorgen… Hopelijk kunnen we de volgende keer meer hier over vertellen.” Deze angstige woorden schreef ik in de vorige Wetenswaardigheden. Nu, ik kan u wat meer vertellen. Maar zullen we beginnen met mooie positieve zaken? Op 29 oktober  j.l. heeft de gemeenteraad van Vlaardingen in ruime meerderheid een historisch besluit genomen om het centrum en een deel van de Oostwijk door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed aan te laten wijzen als Beschermd Stadsgezicht. De HVV is hier erg blij mee. Ter ondersteuning bij het besluit heeft de HVV een oproep gedaan aan de gemeenteraad om de rijksdienst hierover positief te adviseren.

Op dit moment wordt door de afdeling Stadsontwikkeling en Toezicht onderzoek gedaan naar het herstellen van de Kroningslantaren, waarvan de bronzen platen en leeuwenkoppen zijn gestolen, en naar het herstel van het hekwerk en ornament om de Vredesboom aan de Hogelaan, die daar in 1946 ter herinnering aan onze bevrijders is gepland. Verder wordt de Lichtbaak Van Speyk aan het Oosterhoofd weer opgeknapt en onlangs zijn de wapenstenen in de rustbank achter de Holypoort bij het voormalige Holyziekenhuis weer in oude glorie hersteld. U moet daar eens gaan kijken.

Het zal u vast niet ontgaan zijn dat de bebouwing van begraafplaats Emaus weer in ere is hersteld. Er wordt nu ook gekeken naar het herstel van het groen en in een later stadium naar herstel van de oude zerken op de begraafplaats. Er is daarvoor een klankbordgroep in het leven geroepen waarin ook de HVV zitting heeft. 

Aan de Oosthavenkade wordt op het moment hard gewerkt om het Oude Thuis weer een fraai aanzicht te geven. Niet ver daar vandaan in de Willem Beukelszoonstraat staat het houten haringpakhuis van Jan Anderson. Inderdaad, Anderson heeft dit jaar het  rijksmonument gekocht van de heer G. Nieuwstraten, die na het beëindigen van de haringhandel het pand te koop had aangeboden. Een goede overeenkomst met de eigenaar van het Streekmuseum, die het pand hoofdzakelijk als depot zal gaan gebruiken. Inmiddels zijn subsidies aangevraagd om het pand weer een mooi historisch uiterlijk te geven.

Wat betreft de situatie van de z.g. Leskipanden aan de Hoogstraat is wethouder Hans Versluijs optimistisch gestemd en is er bij de ontwikkelaar de wil om nog eens goed naar de historische waarden van de panden te kijken. We wachten met belangstelling de plannen af.

Het gaat de goede kant op met onze stad en als in december de lijst Beeldbepalende panden gereed is dan kunnen we het jaar 2009 met een tevreden historisch gevoel afsluiten.

De afgelopen zomer heeft de HVV op de Hoogstraat maandelijks in het voormalig Vingerhoedpand oude films van Vlaardingen vertoont. De belangstelling was overweldigend! Omdat het pand niet voldoende geschikt bleek, zijn we verhuisd naar een winkel op het Veerplein en ook daar was er een grote toeloop van historisch geïnteresseerde Vlaardingers. Dank aan de gemeente Vlaardingen die de winkels beschikbaar stelt.

Nu dan een paar minder leuke zaken. Niet officieel, maar via de wandelgangen en persberichten vernamen we dat er plannen zijn om de Dr. Bavinckschool aan de Burgemeester Pruissingel te slopen en daarvoor in plaats een geheel nieuw schoolgebouw te laten verrijzen. Voor de kindertjes natuurlijk prachtig om in een nieuwe school zich voor te bereiden op de toekomst. Maar het is wel jammer dat de creativiteit er niet is om delen van dit mooie schoolgebouw uit de wederopbouw periode in de nieuwbouw te integreren. Voor ‘Het Platje’, u weet wellicht nog wel, het vroegere Hotel Maas aan de Maasboulevard, is een bouwvergunning aangevraagd. Onduidelijk is wat precies met dit historisch plekje de bedoeling is. Voor het voormalige Gerfapand (Gereedschappen fabriek), later in handen van Flexibox, aan de Schiedamsedijk, is door de eigenaar een sloopvergunning aangevraagd. Onduidelijk is nog steeds wat er voor in plaats moet komen. Heel jammer dat dit gebouw van de hand van de bekende wederopbouwarchitect Huig Maaskant vermoedelijk uit het stadsbeeld zal verdwijnen. We hebben dit uiteraard het gemeentebestuur laten weten.

Nu, u bent weer een beetje bijgepraat en zullen we hopen dat de voortgaande lijn in het historisch bewustzijn zich doorzet. Tot slot wens ik u goede feestdagen toe.

Ook hier adverteren? Klik hier.

Spreekt de HVV u aan en wilt u zich opgeven als lid? Heel graag! Hoe meer leden, des te sterker we staan om het historisch waardevolle in Vlaardingen voor het nageslacht te behouden. Lees verder

Gezicht op het Buizengat. P.C. Kramer, 1917. Collectie Stadsarchief VlaardingenVolledige afbeelding