Boekbesprekingen Terug

Boekbesprekingen

Zo rond 4 mei verschijnen er steevast boeken die terugblikken op de Tweede Wereldoorlog. Zou er 62 jaar na het einde van die zwarte periode uit de vaderlandse en plaatselijke geschiedenis nog geen eind zijn aan nieuwe informatie? Nee, kennelijk. Dit jaar zijn er twee opmerkelijke publicaties uitgebracht.

Het eerste is ‘Wij waren achttien in getal. Het Geuzenverzet in Vlaardingen’ door Klaas Kornaat. Dit boek bevat deels materiaal uit eerdere boeken van deze auteur, zoals ‘De schok van het onbekende’ en ‘Mensen recht doen. 25 jaar Geuzenpenning (1987-2011)’, maar ook nieuw materiaal. Het vertelt het verhaal van de Geuzen, met nadruk op de Vlaardingers, aan de hand van onder meer persoonlijke documenten, zoals afscheidsbrieven. Dat maakt het een indrukwekkend boek. Maar het bijzondere is, dat het is geschreven als achtergrondmateriaal voor een hoorspel over de Geuzen, dat op cd wordt bijgeleverd, en waaraan naast mede-initiatiefnemer Chiel de Kruijf (voorzitter van de Stichting Hoorspel Nú) ook enkele gerenommeerde acteurs, zoals Aart Staartjes en Sjoerd Pleijsier  hebben meegewerkt. Met dit hoorspel krijgen, zoals het boek aangeeft, de Geuzen ook een stem. Ook dat is indrukwekkend. Boek+cd zijn te verkrijgen bij de Vlaardingse boekhandel voor € 15,00.

Het tweede boek is ‘Vermakelijkheden. Het(uitgaans)dagboek van Nic. Bergwerf 1943-1945’, deel 21 in de serie ‘van ’t Oft naar ’t Oofd’. Ook dit is een bijzondere uitgave. Het is een dagboek, dus iets zeer persoonlijks, dat een inkijk geeft in het dagelijks leven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Want dat ging ook door. Het was – gelukkig maar – niet constant kommer en kwel, er waren ook leuke dingen te beleven, zoals film en theater. En dat beschrijft Nicolaas Bergwerf, letterlijk, in een keurig rood/zwart handschrift. Maar af en toe komen er ook de moeiten en verschrikkingen van de oorlog  in voor. Het dagboek is integraal  afgedrukt, en daardoor is het formaat van dit deel groter dan gebruikelijk voor de serie ‘van ’t Oft naar ’t Oofd’. De prijs is daarom iets hoger dan u gewend bent: € 6,00. (NB: in Tijd-Schft staat ten onrechte een prijs van €2,50!) Het boek is te verkrijgen bij het Streekmuseum Jan Anderson en de Vlaardingse boekhandel.

Ad Flaringidun’ door stadsarcheoloog Tim de Ridder en Kees Nieuwenhuizen. Waar vond nu eigenlijk precies de Slag bij Vlaardingen plaats, waar Dirk III het leger van de Duitse keizer versloeg en de grondslag legde voor de onafhankelijkheid van Holland. En waar bevond zich de burcht van Dirk? De afgelopen jaren is hiernaar door beide auteurs veel onderzoek gedaan, er zijn met een speciale radar grondonderzoeken gedaan en er zijn opgravingen verricht. Dat alles wordt in dit fraaie en rijkelijk geïllustreerde boek uit de doeken gedaan. De conclusies verklappen we hier niet, daarvoor moet u het boek zelf maar lezen! Tegen betaling van € 25,00 mag u het afhalen bij de Vlaardingse boekhandels.

550NB -20OL Een Vlaardingse vissersroman. Na in een eerder stadium al het ‘IJsmoppenboek’, ‘Trekvogels uit het Westland’ en (in familiaire kring) ‘Een dag mijn moeke zijn’ te hebben uitgegeven komt Echte Bakker en hobbyschrijver Frank Hazenberg met een kloeke roman op de proppen. Het zijn fragmenten uit het dagboek van Jaan van de Velden die in 1950 het meest turbulente jaar uit zijn leven meemaakt. In het begin van dat jaar krijgt hij een relatie met Stien, dochter van reder Penning. Als Stien na verloop van tijd zwanger blijkt te zijn, daalt de verstandhouding met de reder tot ver onder het vriespunt. Of het allemaal nog goed komt moet u zelf maar lezen... Het boek is opgemaakt zoals het dagboek eruit zou hebben kunnen zien, kompleet met de tekeningen die door Frank werden getekend aan de hand van (soms bekende) foto’s, iets wat het boek voor mij een absolute meerwaarde geeft. Ook een aantal specifiek Vlaardingse gebeurtenissen uit dat jaar, zoals bijvoorbeeld de onthulling van het visserijmonument, maken het geheel bijzonder herkenbaar. Te koop bij de Vlaardingse boekhandels en in de winkels van Hazenberg voor € 19,95.

(Eric van Rongen)

Ook hier adverteren? Klik hier.

Spreekt de HVV u aan en wilt u zich opgeven als lid? Heel graag! Hoe meer leden, des te sterker we staan om het historisch waardevolle in Vlaardingen voor het nageslacht te behouden. Lees verder

De Visbank en de Westhavenplaats. Carl Wilhelm Mieling, ca 1863. Collectie Stadsarchief VlaardingenVolledige afbeelding