Boekbespreking ‘‘Broekpolder, van weidegebeid tot recreatiegebied’ ’ Terug

‘Broekpolder, van weidegebeid tot recreatiegebied’ door Aad den Hoedt.

Het nieuwe boekje in de serie “van ‘t Oft naar ’t Oofd” van het Streekmuseum Jan Anderson gaat ook nu weer over de Broekpolder. Diverse oude en nieuwe kleurenfoto’s geven het werkje een fleurig karakter. Anderson is evenwel nog niet klaar met dit soort uitgaven. De 36e editie van deze serie zal worden opgevolgd door exemplaren met als onderwerp zeillogger Balder VL92, Stadsgehoorzaal, Vlaardingse bakkers, rederijkers. En wellicht nog meer. Alhoewel er in het Broekpolderboekje enige doublures met het vorige boekje te zien zijn, heeft auteur Aad den Hoedt zich ingespannen andere invalshoeken te kiezen. Zo zijn er enkele oude opnames in kleur opgenomen en gaat hij in op de opspuitingen van de Broekpolder in de jaren ‘50 en ‘60 van de vorige eeuw. Die opspuitingen betekende het einde van een eeuwenoud cultuurlandschap inclusief de bijbehorende bejaarde boerderijen. De bedoeling van deze desastreuze actie was het kwijtspelen van (naar later bleek) giftig havenslib. Den Hoedt: “Enkele maanden na de aanvang van het opspuiten zag de polder er troosteloos uit. Een schrale troost was dat Rotterdam zijn havenslib kwijt kon en dat Vlaardingen de beschikking kreeg over bouwrijpe grond voor woningbouw.”

Alsof dat nog niet genoeg was, zag de gemeente Vlaardingen in 1959 haar kans schoon een hoekje van het terrein in te ruimen voor het bergen van huis-, tuin- en keukenafval en andere enge dingen. Het zal er waarschijnlijk nog wel liggen. Een laag van 20cm blubber dekte de rommel af. In de jaren ‘90 stond er plots een heuse boortoren in het noorden van de al reeds in (natuur)ontwikkeling zijnde polder. De Nederlandse Aardolie Maatschappij deed er een proefboring. Men vermoedde dat er olie en gas in de bodem zat. De boorkop ging heel diep de bodem in. Men kon die kop vanaf de toren sturen, vertelde mij in die tijd een NAM- employé en zodoende belandde hij uiteindelijk op kilometers diepte ongeveer onder Schipluiden. Volgens de NAM-man zat er “nog niet genoeg olie in om een aansteker mee te vullen.” Gelukkig verdween die verwenste toren weer (en was de NAM enkele miljoenen armer...). De Broekpolder ontwikkelde zich, samen met het fraaie golfterrein en vele fietsen wandelpaden, tot een geliefd recreatie-oord.

Schrijver Aad den Hoedt heeft zich ingespannen een groot aantal verenigingen in staccato voor het voetlicht te brengen, zoals daar zijn: de Golfbaan Broekpolder, het veer naar de Kwakel in Maasland, de Polderpoort, Die Flardinga Ruiters, de Vlaardingse Mixed Hockey Club “Pollux”, Vogelvereniging Icarus, enzovoort. Er wordt over die bijna legendarische bewoners en boerderijen nog steeds en met regelmaat gepubliceerd. Die kaart en dat lijstje zijn daarom een welkome aanvulling op wat er al is verschenen. Maar, eigenlijk wordt het hoog tijd dat er een compleet verhaal komt van de historie van de Broekpolder, inclusief de gevoerde controverse over het wel of niet bouwen van huizen. Achterin het geschrift, dat te koop is in de boekhandel en in het Streekmuseum, is een plattegrond opgenomen van de Broekpolder met daarin de door nummers en namen aangegeven boerderijen en dergelijke. Door middel van een los en doorzichtig inlegvel kan de lezer op de oude kaart zien op welke plek bijvoorbeeld het Klauterwoud nu is. Tot slot, de auteur ruimt een klein plekje in voor de Stichting ‘Federatie Broekpolder’. Dat is jammer, want door de inspanningen van deze unieke organisatie heeft het terrein wel een enorme recreatieve boost gekregen. Hoe dan ook: leuk boekje!

Ook hier adverteren? Klik hier.

Spreekt de HVV u aan en wilt u zich opgeven als lid? Heel graag! Hoe meer leden, des te sterker we staan om het historisch waardevolle in Vlaardingen voor het nageslacht te behouden. Lees verder

De Visbank en de Westhavenplaats. Carl Wilhelm Mieling, ca 1863. Collectie Stadsarchief VlaardingenVolledige afbeelding