Boekbespreking 'Een rederijkersfeest in Vlaardingen' Terug

‘Een rederijkersfeest in Vlaardingen’ door Joop van Dorp. Een uitgave van het Streekmuseum Jan Anderson, mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Vlaardingen. Het boek is deel 37 in de serie “van ’t Oft naar ’t Oofd”, 2016.

In het Historisch jaarboek 2000 schreef Joop van Dorp het uitgebreide en rijk geïllustreerde artikel ‘Ansiet lieft’, over het Landjuweel uit 1616, de feestweek van de Vlaardingse rederijkerskamer De Akerboom, waaraan collega-kamers uit Haarlem, Amsterdam, Leiden, Zoetermeer, Nootdorp, Gouda, Gorinchem, Delft, Rotterdam, Schiedam, Kethel, ‘s-Gravenzande en Maasland deelnamen. Zeker voor de verderaf wonende rederijkers een hele onderneming, want vanuit bijvoorbeeld Haarlem was je niet bepaald in ruim een uur in Vlaardingen, zoals nu…. Omdat het dit jaar dus precies 400 jaar geleden was dat dit literaire festival in Vlaardingen plaatsvond, heeft Joop van Dorp het voor de serie “van ’t Oft naar ’t Oofd” nog een keer, maar wel korter, uit de doeken gedaan. Daarbij zijn ook de fraaie reproducties van de rederijkersblazoenen opgenomen. Die blazoenen waren wat nu de vlaggetjes bij voetbalinterlands zijn, maar dan wel even wat mooier! Het waren met het motto van de rederijkerskamer beschilderde houten borden, die aan de uitnodigende rederijkerskamer werden geschonken. In Vlaardingen hangt de collectie uit 1616 in het oude Stadhuis. In het boekje wordt ook van elk van deze blazoenen een beschrijving gegeven. Voor wie dus niet met het Historisch Jaarboek in de hand in het Stadhuis de blazoenen wil bekijken, kan dat nu met dit handzame boekje doen.

Te koop voor € 3,50 bij het Streekmuseum Jan Anderson, Museum Vlaardingen en de lokale boekhandel. (Het Jaarboek 2000 is trouwens ook nog steeds bij de HVV te krijgen, voor € 2,50 exclusief portokosten, zie www.hvv-vlaardingen.nl.)

(Eric van Rongen)

Ook hier adverteren? Klik hier.

Spreekt de HVV u aan en wilt u zich opgeven als lid? Heel graag! Hoe meer leden, des te sterker we staan om het historisch waardevolle in Vlaardingen voor het nageslacht te behouden. Lees verder

De Visbank en de Westhavenplaats. Carl Wilhelm Mieling, ca 1863. Collectie Stadsarchief VlaardingenVolledige afbeelding