Boekbespreking '100 jaar bakken in Vlaardingen' Terug

“100 jaar bakken in Vlaardingen” is de titel van het 38e deeltje in de serie “Van ’t Oft naar ’t Oofd”. Uitgegeven door het Streekmuseum Jan Anderson. Evenals het deeltje 25 over de IJzerkoekjes, loopt ook nu weer het water je uit de mond. Frank Hazenberg is het wel toevertrouwd om over al dat lekkers te schrijven. Tenslotte heeft hij zelf vele jaren het vak beoefend. Frank schetst een beeld van de grofweg laatste eeuw en wat daarin alzo op het bakkersgebied in Vlaardingen is veranderd. “Waarom was vroeger op iedere hoek van de straat een bakker te vinden en zijn de bakkers nu vrijwel geheel uit het straatbeeld verdwenen? Het samenstellen van het boekje is geen poging om een opsomming te maken van alle Vlaardingse bakkers die stuk voor stuk, zowel ’s nachts als overdag hard werkten om de Vlaardingse monden te voeden, maar meer een hommage aan al die vakbroeders”. Zo schrijft Frank. Nu, dat is de auteur goed gelukt en neemt hij de lezer mee langs de Vlaardingse bakkerijen en laat daarbij een indrukwekende adreslijst zien. Wie nog niet weet hoe men Vlaardingse Broeder moet bereiden of het boterkoekje ‘Wilhelmientje’ van bakker Lou Boer aan de Hoogstraat moet bakken, wordt met recepten bediend. En dan de Zeekaak, ook wel Scheepskaak genoemd, ontbreekt niet in het boekje. De kaak was een typisch visserijproduct; erg lang houdbaar, ideaal voor de haringreis. Ook hier weer een recept en daarbij zelf bedenkend een smeertje roomboter met suiker erop, hmm…..!

Maar, o wee, als je als kind de overgebleven kaak na de zeereis aan de kade wist te bemachtigen, dan was de inmiddels hard geworden kaak wel een aanslag op de nog zo tere melkgebitjes. Verdere wetenswaardigheden over arbeidsomstandigheden en de samenwerking onder de bakkers geven het boekje een extra dimensie over het reilen en zeilen van het bakkersgilde in Vlaardingen. “100 jaar bakken in Vlaardingen” is smullen van de vele illustraties en is zo weer een interessante aanvulling op onze stadsgeschiedenis.

Het eerste exemplaar van het boekje werd op 16 november j.l. uitgereikt aan de heer Lucassen van Royal Steensma Bakery Ingredients v.h. DAMCO aan de Industrieweg. Het is verkrijgbaar in de Vlaardingse boekhandel en bij het Streekmuseum aan de Kethelweg 50. De prijs € 3,50.

(Wout den Breems)

Ook hier adverteren? Klik hier.

Spreekt de HVV u aan en wilt u zich opgeven als lid? Heel graag! Hoe meer leden, des te sterker we staan om het historisch waardevolle in Vlaardingen voor het nageslacht te behouden. Lees verder

De Visbank en de Westhavenplaats. Carl Wilhelm Mieling, ca 1863. Collectie Stadsarchief VlaardingenVolledige afbeelding