Boekbespreking ‘’t is al ZILVER wat er blinkt’ Terug

‘ ’t is al ZILVER wat er blinkt ’ door Jan Anderson en Hans Bakker. De publicatie is een uitgave van het Streekmuseum Jan Anderson, mede mogelijk gemaakt door de Stichting Jan Anderson en Rita Boon. Het boek is deel 39 in de serie “van ’t Oft naar ’t Oofd”, 2016.

Op zaterdag 29 oktober 2016 werd de gelijknamige tentoonstelling in Museum Vlaardingen geopend. Het boekje pretendeert geen catalogus van de expositie te zijn maar is wel een selectie uit de zilveren gebruiksvoorwerpen van het Streekmuseum. De tentoonstelling werd geopend door de heer Johan ter Molen, voormalig directeur van Paleis Het Loo – Nationaal Museum. In zijn openingswoorden legde de heer Ter Molen uit dat in de negentiende en het begin van de twintigste eeuw de prijs van zilver niet bijzonder hoog was. Het was daarom een uitermate geschikt materiaal om te laten zien hoe goed je het had.

Op de voorpagina een foto van de zilveren plaquette van de suikerfabriek Hollandia. Op de achterpagina de rekening van juwelier J.H. Loorbach over het jaar 1907. De verzameling is nog nooit vertoond en dat maken zowel de tentoonstelling als het boekje bijzonder.

Hans Bakker zocht het materiaal voor de tentoonstelling uit en maakte ook de foto’s en de beschrijvingen voor het boek.

Het is een goed georganiseerd werkje geworden waarin onder meer penningen, visscheppen, pepermuntdoosjes, breipenhouders en -doppen, naaldenkokers, naairingen en vingerhoeden, zilvergeld, muntdoosjes en muntringen, nootmuskaatraspen, kurkentrekkers, roomkommen, schaaltjes, snuifdoosjes en sigarenkokers te zien zijn. Ook een Bijbel uit 1875 met een in later tijd gemonteerd zilveren boekslot en hoekbeschermers ontbreekt niet. Bovendien zijn er diverse speldjes en dassenklemmen van Vlaardingse bedrijven en verenigingen te zien.

In het midden van het boekje zijn twee pagina’s gewijd aan voorwerpen van “Burgerman’s verzet” uit de Tweede Wereldoorlog met zilveren lepeltjes, armbanden, speldjes, hangers, manchetknopen, ringen en broches.

Kortom, heel veel herkenbare stukken die de familie thuis ook bezat. Het boekje en de tentoonstelling zijn daarom zeer de moeite waard.

Als bronnen zijn gebruikt Het Zilverlexicon van Jan Jaap Luijt (uitgeverij Waanders) en Nederlands klein zilver van B.W.G. Wttewaal (uitgeverij A. de Lange B.V.).

De tentoonstelling in Museum Vlaardingen is gratis te bezichtigen tot 1 maart 2017. Het verzorgde boekje telt 40 rijkelijk geïllustreerde pagina’s en is te koop voor € 3,50 bij het Streekmuseum Jan Anderson, Museum Vlaardingen en de lokale boekhandel.

(Gera van der Weijden)

Ook hier adverteren? Klik hier.

Spreekt de HVV u aan en wilt u zich opgeven als lid? Heel graag! Hoe meer leden, des te sterker we staan om het historisch waardevolle in Vlaardingen voor het nageslacht te behouden. Lees verder

Het Westnieuwland. Herman Paradies, ca 1955. Collectie Stadsarchief VlaardingenVolledige afbeelding