Boekbespreking ‘Gewapende burgers. De bakermat van de Vlaardingse Geuzen’ Terug

‘Gewapende burgers. De bakermat van de Vlaardingse Geuzen’ door Jan van Hees. De publicatie is mede mogelijk gemaakt door Rotary Vlaardingen. Het boekje is deel 48 in de serie “van ’t Oft naar ’t Oofd”, Vlaardingen 2018.

Al aan de vooravond van WOI, om precies te zijn op 13 augustus 1914, werd in Vlaardingen over de oprichting van een Burgerwacht gesproken. In 1918 werden in heel Nederland Burgerwachten opgericht. Het waren verwarrende tijden en men was bang dat de binnenlandse orde verstoord zou raken.

Jan van Hees heeft de oprichting van Burgerwachten onderzocht en daarnaast ook de parallelle activiteiten van de Vlaardingse Bijzondere Landstorm, een reservekorps voor de handhaving van de binnenlandse orde.

Van Hees legt verband tussen de Burgerwachters en het aangaan van de strijd tegen de Duisters. Bij de inval van de Duisters in Nederland waren er ongeveer zestig geüniformeerde (Vlaardingse?) Burgerwachters en van deze zestig werden er vijftien actief lid van “De Geuzen”.

Dit is het onderwerp van het boekje en hiermee heeft Jan Anderson een oude belofte aan een aantal Geuzen ingelost. Met dit werk is weer iets aan de geschiedenis van deze verzetsgroep toegevoegd.

Het boekje telt 28 pagina’s geïllustreerd met zwart-wit foto’s en is te koop in de Vlaardingse boekhandel en bij het Streekmuseum Jan Anderson.

(Gera van der Weijden)

Ook hier adverteren? Klik hier.

Spreekt de HVV u aan en wilt u zich opgeven als lid? Heel graag! Hoe meer leden, des te sterker we staan om het historisch waardevolle in Vlaardingen voor het nageslacht te behouden. Lees verder

Het Westnieuwland. Herman Paradies, ca 1955. Collectie Stadsarchief VlaardingenVolledige afbeelding