Boekbespreking ‘De laatste tijd. Vijf jaar Hospice “De Margriet” in Vlaardingen’ Terug

‘De laatste tijd. Vijf jaar Hospice “De Margriet” in Vlaardingen’ door Frans W. Assenberg. De publicatie is mede mogelijk gemaakt door Stichting Jan Anderson & Rita Boon en Hospice De Margriet, Vlaardingen. Het boek is deel 49 in de serie “van ’t Oft naar ’t Oofd”, Vlaardingen 2018.

Ben van der Velde, voorzitter Stichting Hospice NWN, schrijft in zijn voorwoord dat voornoemde serie doorgaans de geschiedenis van Vlaardingen behandelt maar dat dit werk meer over de actualiteit gaat, namelijk over het ontstaan en de exploitatie van een bijzonder gebouw in Vlaardingen, een gebouw met een unieke functie.

Om aandacht te schenken aan het eerste lustrum van Hospice De Margriet aan de Margrietlaan in Vlaardingen werd Frans Assenberg gevraagd hier een boek over te schrijven. Hij is grondig te werk gegaan en heeft betrokkenen geïnterviewd en van velen een foto genomen.

Het initiatief tot het oprichten van een hospice ging uit van Janet van Huisstede uit Schiedam en werd al snel omarmd door de Rotaryclubs uit Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. Uiteindelijk werd het hospice gebouwd door de Vlaardingse woningcorporaties Waterweg Wonen en Samenwerking.

Het motto van hospice De Margriet is “Niet het toevoegen van dagen aan het leven, maar het toevoegen van leven aan de dagen die nog resten van mensen die in De Margriet worden verzorgd”.

Assenberg neemt de lezer mee naar de oorsprong van het fenomeen hospice en eindigt bij de Prinses Margrietlaan, hoek Beatrixlaan, te Vlaardingen.

Assenberg vermeldt ook het zogenaamde Bedankboek. Dit is een album waarin mensen die hun naasten hebben verloren de gang van zaken beschrijven in het hospice.

Het werk is met veel respect geschreven, stemt tot nadenken en is zeker de aanschaf waard.

Het boek telt 59 pagina’s plus de omslag en is geïllustreerd met vele kleurenfoto’s. Het is te koop in de Vlaardingse boekhandel en bij het Streekmuseum Jan Anderson.

(Gera van der Weijden)

Ook hier adverteren? Klik hier.

Spreekt de HVV u aan en wilt u zich opgeven als lid? Heel graag! Hoe meer leden, des te sterker we staan om het historisch waardevolle in Vlaardingen voor het nageslacht te behouden. Lees verder

Het Buizengat met hoekers en platgatsloep. Johannes Weiland, ca 1875. Collectie Stadsarchief VlaardingenVolledige afbeelding