Boekbespreking ‘1000 jaar Vlaardingen. 1018-2018’ Terug

‘1000 jaar Vlaardingen. 1018-2018’ door Jan Anderson. De publicatie is een uitgave van het Streekmuseum Jan Anderson, mede mogelijk gemaakt door het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. en het Van West Fonds. Het boekje is deel 50 in de serie “van ’t Oft naar ’t Oofd”, Vlaardingen 2018.

“Jan Anderson schrijft door” kopte Groot Vlaardingen op 2 mei 2018. Op zaterdag 28 april 2018 werd het eerste exemplaar van dit boekje door burgemeester Annemiek Jetten in ontvangst genomen. Zij verrichtte ook de opening van de gelijknamige expositie in het Streekmuseum.

Veel werk, “een hele klus”, was het om dit boekje en de tentoonstelling tot stand te brengen. Uit de duizenden voorwerpen die het Streekmuseum bezit is een aantal geselecteerd die het verhaal van duizend jaar Vlaardingen moet illustreren. Het gaat hier bijvoorbeeld om de marmeren wapensteen uit het huis van de Ambachtsheer, materiaal uit de Vlaardingencultuur en voorwerpen uit het zogenaamde industriële tijdperk waarmee de stad in de jaren zeventig van de vorige eeuw zelfs het nieuws haalde.

Natuurlijk staan tentoonstelling en boekje stil bij de Slag bij Vlaardingen die dit jaar 1000 jaar geleden plaatsvond. Maar er is nog veel meer.

Een moeilijke keuze uit zovele objecten. De Vlaardingencultuur, de naamgeving van de stad, de kerk van de heilige monnik Willibrord, de Handvesten, de haringvisserij, de melkindustrie in Vlaardinger-Ambacht. Het komt allemaal aan bod en het boekje is daarmee een aanwinst voor de ware liefhebber die zeker ook de aan het boekje gekoppelde tentoonstelling zal moeten bekijken.

Het rijkelijk met foto’s en kaarten geïllustreerde boekje (de meeste foto’s zijn van Hans Bakker) telt inclusieve de omslag 44 pagina’s en is te koop bij de Vlaardingse boekhandel en het Streekmuseum Jan Anderson.

(Gera van der Weijden)

Ook hier adverteren? Klik hier.

Spreekt de HVV u aan en wilt u zich opgeven als lid? Heel graag! Hoe meer leden, des te sterker we staan om het historisch waardevolle in Vlaardingen voor het nageslacht te behouden. Lees verder

De Zomerstraat en de Maassluissedijk. Herman Paradies, ca 1950. Collectie Stadsarchief VlaardingenVolledige afbeelding