Boekbespreking ‘Eerlijk duurt het langst. Vlaardingen aan de slag’ Terug

‘Eerlijk duurt het langst. Vlaardingen aan de slag’ door Leen den Boer met tekeningen van Len Munnik. De publicatie is een initiatief van de Werkgroep Fairtrade van het Platform Ander Vlaardingen. Mede mogelijk gemaakt door gemeente Vlaardingen en Rotary Vlaardingen 80. Het boekje is deel 51 in de serie “van ’t Oft naar ’t Oofd”, Vlaardingen 2018.

Door een duik te nemen in duizend jaar Vlaardingse handelsgeschiedenis heeft de Vlaardingse werkgroep Fairtrade op originele wijze de viering en herdenking van de Slag bij Vlaardingen benut.

Het boekje begint met een zeer korte beschrijving hoe graaf Dirk III en zijn mannen geld en goederen roofden van schepen die naar Engeland voeren en ook naar Tiel. Dit resulteerde in de Slag bij Vlaardingen waarbij graaf Dirk III en zijn mannen van de Duitse keizer wonnen. De Slag betekende ook de start van het zelfstandige graafschap Holland.

Daarna komen in et boekje de vele boerderijen van Vlaardingen en Vlaardinger-Ambacht aan bod wat resulteerde in veel melkfabrieken met export naar landen zoals Frankrijk en Zwitserland. Vlaardingen was ook dé haringstad en zo wordt de VL92 Balder als laatste Vlaardingse zeillogger vermeld, dezelfde zeillogger die jaarlijks het eerste vaatje haring binnenbrengt.

Dan wordt de term Derde Wereld belicht. De schrijver vindt Ontwikkelingslanden een betere benaming. Afgesloten wordt met de doelen van de Wereldwinkel en de Fairtrade organisatie.

Eerlijke handel, de oprichting van de werkgroep Fairtrade: een prachtig initiatief van Platform Ander Vlaardingen en de Wereldwinkel.

“Dit boekje is gericht op de jeugd. Maar ook ouderen zullen het zeker waarderen” staat op het titelblad.

Het boekje telt 28 pagina’s plus de omslag en heeft vele kleuren illustraties getekend door Len Munnik. Het is te koop in de Vlaardingse boekhandel en bij het Streekmuseum Jan Anderson.

(Gera van der Weijden)

Ook hier adverteren? Klik hier.

Spreekt de HVV u aan en wilt u zich opgeven als lid? Heel graag! Hoe meer leden, des te sterker we staan om het historisch waardevolle in Vlaardingen voor het nageslacht te behouden. Lees verder

Het Buizengat met hoekers en platgatsloep. Johannes Weiland, ca 1875. Collectie Stadsarchief VlaardingenVolledige afbeelding