Boekbespreking 'Dubio' Terug

‘Dubio’ door Karin de Roos. Deze historische roman is een uitgave van Uitgeverij Q, Weteringschans 259, 1017 XJ Amsterdam, 2018.

Wie vindt het moeilijk afscheid te nemen van de feestelijkheden omtrent ‘1000 jaar Slag bij Vlaardingen’? Het boek Dubio, geschreven door Karin de Roos, biedt uitkomst.

Op zaterdagmiddag 7 april 2018 overhandigde de schrijfster het eerste exemplaar van haar boek aan Annemiek Jetten, burgemeester van Vlaardingen. Deze uitreiking vond plaats bij boekhandel Plantage Pontier, Veerplein 33-35 te Vlaardingen.

Toen ik als vrijwilliger bij Museum Vlaardingen een aantal jaren geleden Karin de Roos ontmoette had zij het boek nog niet geschreven maar Karin dacht er constant over na en deed veel onderzoek naar de middeleeuwen in onze regio. Ik bracht haar in contact met o.a. onze stadsarcheoloog en zo raakte de bal aan het rollen.

Het resultaat is Dubio, een historische dubbelroman die reële historische feiten vervlecht met fictionele gebeurtenissen uit het heden. Zo volgt dit boek zoveel mogelijk de gebeurtenissen rond de Slag bij Vlaardingen in de elfde eeuw en deze gebeurtenissen worden dan verbonden met het heden. Vandaar de term ‘dubbelroman’.

Doel was voor De Roos het vertellen van een boeiend verhaal waarbij de historische feiten geen geweld zouden worden aangedaan. Dat is de schrijfster zeker gelukt.

Karin de Roos studeerde sociale, historische en kunstwetenschappen aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Zij is zeer geïnteresseerd in de middeleeuwen en in het combineren van heden met verleden. In Dubio, haar romandebuut, vervlecht zij dan ook universele thema’s zoals identiteit, oorsprong en godsdienst in het verleden en in het heden.

De Slag bij Vlaardingen vond plaats op 29 juli 1018. Deze slag wordt nog steeds beschouwd als een doorslaggevende gebeurtenis in de vorming van het latere graafschap Holland. Mede hierdoor groeide Vlaardingen uit tot een beduidende handelsnederzetting. Vlaardingen was zelfs langere tijd de belangrijkste verblijfplaats van de Hollandse graven.

In het eerste en tegelijkertijd grootste deel van het boek heeft De Roos getracht een verhaal in een correct middeleeuws decor te plaatsen. Het tweede deel van het boek begint op pagina 287 en dit is het hedendaagse deel van Dubio. Het tweede deel is volledig fictief en speelt in de tegenwoordige tijd.

Dubio laat Vlaardingen op een heel andere, bijzondere manier zien. De schrijfster is erin geslaagd verleden en heden op een aannemelijke manier met elkaar te combineren. Bovendien leert de lezer veel over Vlaardingen en hoe het er hier uitzag in de middeleeuwen.

Achter in het boek is een tijdlijn, een overzicht met fictieve en historische personages en een overzicht met geraadpleegde bronnen.

Het boek telt 421 pagina’s inclusief bijlagen. Het boek is te koop voor € 20,00 bij Museum Vlaardingen, boekhandel Plantage Pontier te Vlaardingen, overige boekhandels in Nederland en online. Dubio is ook als Ebook verkrijgbaar.

(Gera van der Weijden)

Ook hier adverteren? Klik hier.

Spreekt de HVV u aan en wilt u zich opgeven als lid? Heel graag! Hoe meer leden, des te sterker we staan om het historisch waardevolle in Vlaardingen voor het nageslacht te behouden. Lees verder

De Visbank en de Westhavenplaats. Carl Wilhelm Mieling, ca 1863. Collectie Stadsarchief VlaardingenVolledige afbeelding