Boekbespreking 'En toch werd alles beter. Vlaardingen tussen 1945 en 1950' Terug

‘En toch werd alles beter. Vlaardingen tussen 1945 en 1950’ door Frans W. Assenberg. Uitgegeven door Retrovision, Maasland 2018.

Grondig en gedetailleerd, dat zijn wij van de boeken van Frans Assenberg gewend. En ook in dit boek over Vlaardingen heeft hij dat weer waar gemaakt. Alleen al de inleiding telt vijf bladzijden en een foto.

Het boek gaat over de eerste vijf jaren na ‘de oorlog’ (bedoeld wordt de Tweede Wereldoorlog). Toen, tussen 1945 en 1950, heerste er veel schaarste, niet alleen in Vlaardingen maar in heel Nederland en in heel Europa.

De schrijver, wie kent hem niet, is een geboren en getogen Vlaardinger en schetst met verve het naoorlogse tijdperk. “Omgekeerde nostalgie” noemt Assenberg het. Geboren in 1946 was hij zelf te jong om deze periode bewust mee te maken. Maar door middel van veel onderzoek wist hij zijn nieuwsgierigheid naar dit tijdperk te bevredigen. De lezer profiteert hiervan en Assenberg brengt ons in ruim dertig hoofdstukken op de hoogte van de details.

Eén van de hoofdstukken is opgedragen aan de neef van Assenberg, Sietse Buisman. Sietse werd uiteindelijk slechts 22 jaar en was de eerste Vlaardinger die als soldaat op Sumatra in de toenmalige kolonie Nederlands-Indië werd doodgeschoten. De schrijver kreeg van zijn familie brieven geschreven door Sietse. Ook deze brieven geven een goed beeld van die tijd.

“Een uitermate moeilijke periode” noemt de auteur de jaren na de oorlog. Maar burgemeester Jan Heusdens en wethouder Teun de Bruijn vormden een krachtig bestuur. Het waren twee sterke mannen die van aanpakken wisten. Door deze twee mannen kreeg Vlaardingen nieuwe energie die de bewoners broodnodig hadden.

Is het boek interessant? Jazeker. Frans Assenberg heeft er twee jaar aan gewerkt. Hij laat heel veel feiten de revue passeren, voorzien van zijn commentaar. Naar zijn zeggen was het moeilijk een keuze te maken uit de vele gegevens die hij in het Stadsarchief Vlaardingen vond. Het boek had wel twee keer zo dik kunnen zijn. Aan het einde van het boek legt de schrijver verantwoording af over de verkregen informatie. Hij doet dit door middel van een uitgebreide literatuurlijst, noten en een lijst van geraadpleegde archieven.

Voor iedereen die de eerste jaren van de wederopbouw in Vlaardingen beter wil leren kennen en begrijpen is dit boek een welkome aanvulling. Allerlei aspecten van het leven in Vlaardingen tussen 1945 en 1950 komen aan bod. Na de bevrijding in 1945 brak een nieuwe tijd aan en Assenberg beschrijft dit tijdsbeeld uitvoerig.

Geen wonder dus dat de boekuitreiking op zaterdagmiddag 15 september 2018 bij de Vlaardingse boekhandel Plantage Pontier veel belangstelling trok. Vrienden, familie en in geschiedenis geïnteresseerde Vlaardingers gaven acte de présence.

Het is een boek geworden met veel informatie uit de tijd dat er een groot tekort aan geld was. Wat men leert uit dit boek is hoe ondanks alle schaarste toch alles beter werd.

Het boek is gebonden, telt 257 pagina’s plus de omslag en is geïllustreerd met zwart-wit foto’s. Het is te koop voor € 19,99 bij de boekhandelaren in Vlaardingen en het Streekmuseum Jan Anderson.

(Gera van der Weijden)

Ook hier adverteren? Klik hier.

Spreekt de HVV u aan en wilt u zich opgeven als lid? Heel graag! Hoe meer leden, des te sterker we staan om het historisch waardevolle in Vlaardingen voor het nageslacht te behouden. Lees verder

Gezicht op het Buizengat. P.C. Kramer, 1917. Collectie Stadsarchief VlaardingenVolledige afbeelding