Boekbespreking 'Het Vlaardingse bedrijfsleven in beeld. De negen panelen uit het voormalige Handelsgebouw aan de Parallelweg/Westhavenkade, 1918-1923' Terug

‘Het Vlaardingse bedrijfsleven in beeld. De negen panelen uit het voormalige Handelsgebouw aan de Parallelweg/Westhavenkade, 1918-1923’ door Jan P. van de Voort. Uitgegeven door Museum Vlaardingen en gedrukt door Stout Grafische Dienstverlening, Vlaardingen 2018.

Toen André Fontijne, oud voorzitter van de ondernemers vereniging Industriële Kring Vlaardingen (IKV), ervoer dat er negen panelen uit het gesloopte Handelsgebouw te Vlaardingen gevonden waren die vanwege hun slechte staat niet ten toon gesteld konden worden, zorgde hij er persoonlijk voor dat deze gerestaureerd werden.

Door jarenlange slechte opslag waren deze eikenhouten panelen bedekt met een dikke laag vuil. Het hout was gaan splijten en schimmelvorming en waterschade hadden hun vernietigende werk gedaan. Na de reparaties zijn de panelen gepolitoerd en ze hangen nu in volle glorie in Museum Vlaardingen waar ze bewonderd kunnen worden.

Het boekje gaat uitvoerig in op de beschrijving van de panelen zelf maar ook op de in 1908 gestichte Vlaardingse Kamer van Koophandel, het Handelsgebouw zelf en de Visserijschool. Reder A. Hoogendijk Jzn. had namelijk al in 1909 gepleit dat er behoefte was aan een centraal gelegen gebouw ten dienste van handel en nijverheid.

Het boekje bevat prachtige afbeeldingen van de glas-in-loodramen in het Handelsgebouw. En natuurlijk worden ook de negen panelen, gerestaureerd en wel, getoond met de bijbehorende beschrijvingen en de kunstenaars die de panelen vervaardigd hebben.

Het is dan ook zeker de moeite waard om het boekje aan te schaffen en de inmiddels opgehangen panelen in Museum Vlaardingen te gaan bekijken.

Van de Voort legt in zijn Noten ter afsluiting van het boekje verantwoording af van de vermelde feiten.

Vrijwel alle oud voorzitters van het IKV waren op vrijdag 28 september 2018 in Museum Vlaardingen aanwezig. Samen met de huidige voorzitter Hewi Hoogendijk en de wethouders Hoogendijk en De Leede mochten zij een exemplaar van het boekje in ontvangst nemen.

Het prachtig gedrukte boekje telt 32 pagina’s en is rijkelijk geïllustreerd. Het is te koop voor € 2,50 bij Museum Vlaardingen.

(Gera van der Weijden)

Ook hier adverteren? Klik hier.

Spreekt de HVV u aan en wilt u zich opgeven als lid? Heel graag! Hoe meer leden, des te sterker we staan om het historisch waardevolle in Vlaardingen voor het nageslacht te behouden. Lees verder

Het Westnieuwland. Herman Paradies, ca 1955. Collectie Stadsarchief VlaardingenVolledige afbeelding