Boekbespreking 'De donkere jaren van Vlaardingen 3' Terug

‘De donkere jaren van Vlaardingen 3’ door Hjalmar Teunissen en Jan Anderson. Uitgebracht met steun van de Stichting Jan Anderson en Rita Boon. Vormgeving en druk: Stout Grafische Dienstverlening Vlaardingen, 2019.

Op 6 juni 2019 was het 75 jaar geleden dat de geallieerden op de stranden van Normandië landden en dat hiermee de bevrijding van Europa van de Duitsers werd begonnen. Op deze belangrijke dag presenteerden Jan Anderson en Hjalmar Teunissen het derde deel van ‘De donkere jaren van Vlaardingen’. Deze boekpresentatie vond plaats in een volle Bethelkerk te Vlaardingen.

In dit boek gaat het om lokale geschiedschrijving. Het gaat namelijk om Vlaardingen tijdens de Tweede Wereldoorlog. En dit is geen zogenaamd ‘restjes’–boek, om met Teunissen te spreken. Het boek bevat vele verhalen van Vlaardingers die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. In veertien hoofdstukken wordt hiervan verteld. Rode draad van de inhoud is het maken van keuzes onder moeilijke omstandigheden.

Zo wordt in het boek stilgestaan bij Gelijn Werner en ‘Het Vrije Woord / Ick Waeck’, de illegale krant die op een Vlaardingse zolder werd geschreven, bij de ervaringen van Hanna Schouten – van Rijn, van Maarten de Wilt via zijn dochter Marla, van de vaders van Klaas Burger en Sergey Fedorin, van Henny van IJperen. Kortom veel Vlaardingers die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt doen in dit boek hun verhaal.

Erika Verloop, Harm Jan Luth-Mulders en Joke van Leeuwen-Zuidgeest van het Stadsarchief Vlaardingen worden vermeld. Zij staan garant voor accuraat speurwerk.

Ook Klaas Bloem van Stout Grafische Diestverlening wordt bedankt. Het gebruikte lettertype maakt dat het boek makkelijk leesbaar is. Elk hoofdstuk en de bijschriften bij de foto’s zijn opvallend gekleurd in donker rood, de kleur van bloed. Op de voorzijde van de omslag staat een foto van een aantal bevrijders in een jeep waarop een Amerikaanse vlag en bloemen liggen. Het is een feestelijk geheel. Achter de jeep zijn de Engelse, Amerikaanse en Nederlandse vlaggen goed te zien. De foto is prachtig digitaal ingekleurd door Sander Nagel die direct vanaf het begin aan het ontstaan van dit boek heeft meegeholpen.

Het boek heeft dezelfde afmeting als deel 1 en 2 (A4), is gebonden, telt 240 pagina’s plus de schutbladen en omslag en is rijkelijk geïllustreerd. Het is te koop voor € 29,95 bij de boekhandelaren in Vlaardingen, het Streekmuseum Jan Anderson en Museum Vlaardingen.

Ook hier adverteren? Klik hier.

Spreekt de HVV u aan en wilt u zich opgeven als lid? Heel graag! Hoe meer leden, des te sterker we staan om het historisch waardevolle in Vlaardingen voor het nageslacht te behouden. Lees verder

De Visbank en de Westhavenplaats. Carl Wilhelm Mieling, ca 1863. Collectie Stadsarchief VlaardingenVolledige afbeelding