Boekbespreking "Speuren naar sporen" Terug

 

Speuren naar sporen. Sporen uit de oorlog in Vlaardingen. Jan Anderson. Foto’s Klaas Burger. Deze publicatie is gemaakt voor de schooljeugd van Vlaardingen en wordt aangeboden door de Stichting Jan Anderson & Rita Boon. Uitgave: Streekmuseum Jan Anderson, Kethelweg 50, Vlaardingen. Druk: Stout Grafische Dienstverlening, Vlaardingen 2020. Het boekje is deel 56 in de serie “van ’t Oft naar ’t Oofd”.

Het boekje is een aaneenschakeling van feiten die bijzonder moeten zijn voor de schooljeugd van tegenwoordig.

Ook dit jaar krijgen de leerlingen in het kader van het project over Vlaardingen in de Tweede Wereldoorlog dit boekje uitgereikt tijdens het bezoek met hun klas aan het Streekmuseum.

Niet alleen in Vlaardingen, maar ook in het tot 1941 nog zelfstandige  Vlaardinger-Ambacht bevinden zich nog vele sporen uit de oorlog, vandaar dat de toren van de Bethelkerk de voorpagina siert.  De gemeente Vlaardinger-Ambacht had een eigen LBD (Lucht Berschermings Dienst). In de toren zaten mannen dag en nacht naar vliegtuigen uit te kijken. Van minuut tot minuut werd alles bijgehouden. Holy en de Westwijk waren toen nog niet gebouwd dus kon men vanaf deze hoge plaats (de Bethelkerk toren) tot aan Den Haag kijken en de eventuele vijanden al van ver zien aankomen.

Daarnaast verbleven een groep van zestien Joodse onderduikers op het Narcisplein, de Geus Bram Fernandes woonde ook in Vlaardinger-Ambacht aan de Sportlaan en op het terrein van dokter Moerman stond een luchtdoelgeschut. Aan het einde van de Westwijk bevond zich een tankval. Verder werden duizenden Rotterdammers in de noodwoningen in de Babberspolder ondergebracht.

Er staan veel foto’s in Speuren naar sporen, kleurenfoto’s gemaakt door Klaas Burger uit de tegenwoordige tijd.

Het boekje telt 32 pagina’s met daarbij een voor- en achterpagina en heeft veelal kleuren illustraties. Het is voor € 2,50 te koop in de Vlaardingse boekhandel, bij Museum Vlaardingen en bij het Streekmuseum Jan Anderson.

(Gera van der Weijden)

Ook hier adverteren? Klik hier.

Spreekt de HVV u aan en wilt u zich opgeven als lid? Heel graag! Hoe meer leden, des te sterker we staan om het historisch waardevolle in Vlaardingen voor het nageslacht te behouden. Lees verder

Het Buizengat met hoekers en platgatsloep. Johannes Weiland, ca 1875. Collectie Stadsarchief VlaardingenVolledige afbeelding