Presentatie boek Dwangarbeiders Overzicht

14 september 2016

Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren in het plaatsje Wildau ten Z-O van Berlijn duizenden arbeiders uit grote delen van Europa in de periode 1942-1945 gedwongen tewerkgesteld. Voor het overgrote  deel was dit bij de v.m. Schwartzkopff locomotievenfabrieken en bij aanverwante bedrijven. Maar ook in stedelijke dienstverlenende bedrijven en particuliere huishoudens werden zij ingezet. De arbeiders waren ondergebracht in 13 ‘Arbeitslagers’. In 1945 waren dat er circa 10.000, onder hen circa 300 Nederlanders. In de twee ‘Hollandlagers’ bevonden zich naar schatting 40 Vlaardingers. Ook de Vlaardinger Jo den Breems, 1910-2000, was er werkzaam als kok in een van de Lagerkeukens. Opgetekende herinneringen van hem en bewaard gebleven foto’s waren de aanleiding voor het samenstellen van dit boek.

Het leven van de arbeiders wordt uitgebreid belicht en zijn er verschillende herinneringen op genomen van arbeiders. Ook is een reisverslag opgenomen van de terugreis die voor een deel lopend werd afgelegd. Onder hen waren verschillende Vlaardingers. Het boek is rijk geïllustreerd met een aantal bijzondere foto’s.

ISBN/EAN: 978-90-75938-81-4

A4 formaat. 64 pag.

Verkrijgbaar bij boekhandel Pontier en de Historische Vereniging voor € 15,99. Voor verzenden wordt € 4,00 extra in rekening gebracht. 

 

Burgemeester Bert Blase neemt het eerste exemplaar in ontvangst van auteur Wout den Breems.

Voor meer foto's klik hier

 

Op 20 september werd bij Ab van Veelen (bijna 93) in Beekbergen een exemplaar van het boek gebracht. Hij was eerste geinterviewde door Wout en Gera den Breems voor het boek.   

Vol belangstelling en direct al herinneringen en weer nieuwe verhalen.

 

Ook hier adverteren? Klik hier.

Spreekt de HVV u aan en wilt u zich opgeven als lid? Heel graag! Hoe meer leden, des te sterker we staan om het historisch waardevolle in Vlaardingen voor het nageslacht te behouden. Lees verder

Gezicht op het Buizengat. P.C. Kramer, 1917. Collectie Stadsarchief VlaardingenVolledige afbeelding