Ambachtsheer herbegraven Overzicht

Ambachtsheer van Vlaardingen herbegraven.

Op zaterdag 2 november  a.s. wordt onze Ambachtsheer van Vlaardingen, Diederik van Leyden Gael (1775-1846) in Leiden herbegraven. Althans, dat zou je denken als je een bezoekje brengt de website http://www.begraafplaatsgroenesteeg.nl/. Op die dag herdenkt deze begraafplaats haar 200 jarig bestaan en zal met een authentieke ‘herbegrafenis’ van de ‘redder van Leiden’ nagespeeld worden.   

Dat Diederik van Leyden Gael wordt genoemd als de ‘redder van Leiden’ geeft ons als Vlaardingers wel enige trots. Ten slotte was Diederik en zijn familie in Vlaardingen en omgeving ook niet onbekend. De familie Van Leyden en van Leyden Gael zijn vooral bekend als Ambachtsheren van Vlaardingen die veel gronden bezaten in de huidige Oostwijk en woonden in het buitenhuis “Het Hof”. Van 1724 tot 1830 was dit alles in het familiebezit. In 1830 verkocht de laatste Ambachtsheer Diederik van Leyden Gael zijn bezittingen aan de gemeente Vlaardingen en kon men met de bebouwing van de Oostwijk beginnen. De 1e en 2e Van Leyden Gaelstraat en het helaas verdwenen Van Leydenshof, dat aan het Veerplein heeft gelegen herinneren daar nog aan.

 
In het midden het Van Leydenshofje dat gesticht werd door Diederik van Leyden 1757. Vanwege stadssanering werd het in 1958/1959 afgebroken.
HVV

Ook hier adverteren? Klik hier.

Spreekt de HVV u aan en wilt u zich opgeven als lid? Heel graag! Hoe meer leden, des te sterker we staan om het historisch waardevolle in Vlaardingen voor het nageslacht te behouden. Lees verder

Het Westnieuwland. Herman Paradies, ca 1955. Collectie Stadsarchief VlaardingenVolledige afbeelding