NIEUW boek! Overzicht

TOEN KOLEN STOKEN NOODZAAK WAS

“Gezellige mensen stoken kolen!”

Dit is de titel van een nieuw boekje van de hand van Henk Brobbel, wiens voorouders in Vlaardingen de kolenhandel Brobbel runden. Maandagmiddag werd het eerste exemplaar van het boekje overhandigd aan stadsarchivaris Harm Jan Luth. In het boekje wordt aandacht besteed aan de Vlaardingse kolenhandel zoals die zich heeft ontwikkeld vanaf het einde van de 19e eeuw. Het accent ligt bij de kolenhandelaren Brobbel, omdat deze achternaam wonderlijk genoeg tegenwoordig nog steeds met de allang verdwenen kolenhandel wordt gelieerd. Maar ook ander bekende handelaren komen aan bod. Brobbel is een echt Vlaardings geslacht, waarvan de meeste mannelijke familieleden de kost verdienden in (haring)visserij of daaraan gerelateerde bedrijfstakken. Echter, begonnen in 1887 Cornelis Brobbel en zijn vrouw Maria met de verkoop van aanmaakhout- en stookhout, turf en kachelkolen. De zaken liepen zo goed, dat de vader van Cornelis, de kuipersbaas Klaas Brobbel Bz. op 66-jarige leeftijd het kuipersvak vaarwel zei en ging meewerken in de brandstoffenhandel.

Het kolenboekje bevat een groot aantal herkenbare foto’s en is zo een heel bijzonder kijkboek geworden. De uitgebreide bijschriften bij de foto’s maken het “Vlaardings kolenboek” tot een mooie aanwinst voor de Vlaardingse geschiedschrijving.  

De Historische Vereniging Vlaardingen heeft in navolging op het ‘Hoogstraat stegenboek’ het boekje uitgegeven. Het boekje is verkrijgbaar in de Vlaardingse boekhandel en bij de Historische Vereniging en kost € 6,95.

 

Ook hier adverteren? Klik hier.

Spreekt de HVV u aan en wilt u zich opgeven als lid? Heel graag! Hoe meer leden, des te sterker we staan om het historisch waardevolle in Vlaardingen voor het nageslacht te behouden. Lees verder

De Zomerstraat en de Maassluissedijk. Herman Paradies, ca 1950. Collectie Stadsarchief VlaardingenVolledige afbeelding