Een Noorse ramp met een Vlaardings schip Overzicht

Die avond was er de Nederlandse primeur van de Noorse documentaire over de ramp met de VL. 103 ‘Voorbode’ van de rederij Hoogendijk in het Noorse Bergen op 20 april 1944. Schipper op de VL. 103 was toen de Vlaardinger Christiaan Bot.

In juni 2013 waren een aantal documentairemakers uit Noorwegen te gast bij de Historische Vereniging Vlaardingen, om beelden te verzamelen van de thuishaven van de VL. 103 voor de documentaire over deze gebeurtenis. Naast een stadswandeling werd tevens een bezoek gebracht aan het graf van schipper Bot op begraafplaats Emaus en het Museum Vlaardingen aan de Hoogstraat en het Stadsarchief.

Op 25 april 2014 is de documentaire in Bergen tijdens de jaarlijkse herdenking vertoond. De HVV heeft daarna gevraagd of de documentaire in het Nederlands te ondertitelen zou zijn. Arja van Veldhuizen, de kleindochter van schipper Bot, heeft toen de vertaling vanuit het Noors in Nederlands ter hand genomen. Vervolgens opperde onze Noorse vrienden om naast de ondertiteling de documentaire ook in het Nederlands in te laten spreken. De documentaire zou dan beter te begrijpen zijn. Wat vervolgens door Arja en Paul van der Gaag, van VPRO radio “Oude tijden”, is gerealiseerd.

Het plan is toen opgevat om samen met de Vrienden van het Museum Vlaardingen een gecombineerde ledenavond te organiseren. Dat daarbij ook de cineast Knut Georg Flo aanwezig zou zijn was natuurlijk voor de aanwezigen een bijzondere ervaring. Onder grote belangstelling werd de indrukwekkende documentaire bekeken.

Vervolgens werd de volgende dag door Knut Georg Flo een eerste exemplaar van de DVD “De Explosie”  overhandigd aan burgemeester Bert Blase. Bij het overhandigen van de DVD ontving de burgemeester tevens een hartelijke brief van zijn collega burgemeester uit Bergen. Verder werden wat relatiegeschenkjes uitgewisseld. In Noorwegen weet men nu wat Schelvispekel en Vulcaanbier is. Wellicht ligt er een nieuwe stedenband in het verschiet.

De documentaire gaat over de scheepsramp met de VL 103 ‘Voorbode’, die in het centrum van Bergen op 20 april 1944 explodeerde. Het Vlaardingse vissersschip van de firma Hoogendijk, dat door de Duitse bezetter was gevorderd, was volgeladen met springstoffen. De enorme explosie had tot gevolg, dat een groot deel van Bergen vrijwel werd weggevaagd. Duizenden woningen raakten ernstig beschadigd, 131 werden er totaal verwoest en 30 schepen zonken. Meer dan 4000 mensen raakten gewond, bijna 5000 werden dakloos en verloren 160 mensen het leven.

Op de ‘Voorbode’ vielen drie doden te betreuren, matroos Klaas den Heijer uit Katwijk, stoker Arie Zwaneveld uit Rotterdam en de Vlaardingse schipper Christiaan Bot. De grootste ramp in Noorwegen tijdens de Tweede Wereldoorlog was hiermee een feit.

Foto: Knut Georg Flo.

Foto's album: Wout den Breems, HVV.

Klik hier voor een fotoverslag.                   De DVD is te bestellen via info@hvv-vlaardingen.nl. De kosten zijn € 15,- De DVD heeft een Nederlandse ondertiteling en is ook in het Nederlands ingesproken.

 

 

Ook hier adverteren? Klik hier.

Spreekt de HVV u aan en wilt u zich opgeven als lid? Heel graag! Hoe meer leden, des te sterker we staan om het historisch waardevolle in Vlaardingen voor het nageslacht te behouden. Lees verder

De Visbank en de Westhavenplaats. Carl Wilhelm Mieling, ca 1863. Collectie Stadsarchief VlaardingenVolledige afbeelding