Tijd-Schrift 113, september 2009 Overzicht

Prijs: € 2,50
(excl. portokosten)Bestellen

Redactioneel

Makkie

De moderne automobilist lijkt niet meer zonder Tom-Tom of vergelijkbare navigatieapparatuur te kunnen. In talloze auto's hangt zo'n klein schermpje aan de voorruit of is, bij nieuwere modellen, al ingebouwd in het dashboard. Wil je ergens naar toe - tik het adres of de GPS-coördinaten in, ga op weg en een dames- of herenstem leidt je vriendelijk doch beslist naar de eindbestemming: "Bestemming bereikt!" Hoe anders was dat nog slechts enkele jaren geleden. Toen moest de reiziger het doen met papieren kaarten, grote losse vellen voor de langere afstanden, of het 100.000 stratenboek voor het zoeken in de belangrijkste Nederlandse steden en dorpen. Je kon die kaarten natuurlijk niet onder het rijden bestuderen, dus moest je dat voor (en eventueel bij een stop tijdens) de rit doen - tenzij je een kaartlezer(es) op de bijrijdersplaats had zitten - een soort levende Tom-Tom, dus. Het voordeel van het bestuderen van de kaart is wel (en daarom zweer ik er zelf nog steeds bij) dat je steeds weet waar je bent en hoe je er gekomen bent. De Tom-Tom maakt voor velen het navigeren een makkie, maar ik doe het liever zelf.

Ook vroeger hadden kaarten de functie om de omgeving te kennen en van A naar B te kunnen gaan, maar ook een juridische betekenis om de bezittingen van de heersende klasse vast te leggen en een strategische, om het veroveren van nieuwe bezittingen te vergemakkelijken. En dat is de belangrijkste reden waarom de oudst ons bekende kaart van 'Vlaerdinghen' is ontstaan: Philips de Tweede wilde het land waarmee hij in strijd was in kaart brengen om onze voorouders onder de duim te krijgen. Open Monumentendag 2009 heeft als thema 'Op de kaart', en in de Haringstad is dat dan uiteraard 'Vlaerdinghen op de kaart'. In de artikelen in dit Tijd-Schrift, verzorgd door archeologisch medewerker Eli van Toledo, monumentenambtenaar Gerard Hoogerwaard, stadsarchivaris Harm Jan Luth en amateur (nou ja..) cartoloog Piet Heinsbroek wordt de stad op diverse soorten kaarten getoond, en wordt de functie van de verschillende soorten kaarten verduidelijkt. Piet Heinsbroek combineert verschillende kaarten om zo de ontwikkeling van de stad door de eeuwen heen te laten zien. Boeiende informatie, en fraai om te zien ook, want voor de duidelijkheid was het wel nodig om dit Tijd-Schrift in full color uit te voeren. En dat ziet er dan gelijk ook kleurig uit.

Wat er ook kleurig(er) uit ziet is de toekomst van ons stedelijk historisch erfgoed. Dank zij de inzet van velen kan onze voorzitter nu eens allerlei positieve ontwikkelingen melden. Zodat Vlaardingen zich historisch op de kaart kan blijven zetten!

Eric van Rongen
eindredacteur

Inhoud

Archeologie op de kaart (Toledo, E. van)
Landmarks in de tijd van Van Deventer (Hoogerwaard, G.)
Graven op de kaart (Luth, H. J.)
Vlaardingen vier eeuwen op de kaart (ca 1560-ca 1960) (Heinsbroek, P.G.)

Ook hier adverteren? Klik hier.

Spreekt de HVV u aan en wilt u zich opgeven als lid? Heel graag! Hoe meer leden, des te sterker we staan om het historisch waardevolle in Vlaardingen voor het nageslacht te behouden. Lees verder

De Zomerstraat en de Maassluissedijk. Herman Paradies, ca 1950. Collectie Stadsarchief VlaardingenVolledige afbeelding