Tijd-Schrift 140, juni 2016 Overzicht

Prijs: € 2,50
(excl. portokosten)Bestellen

RIP Leski

Helaas is dan toch gebeurd waar de HVV al jarenlang bang voor was: het Leski pand aan de Hoogstraat is zover achteruit gegaan dat het dak is ingestort en het pand niet meer te redden is. De Gemeente heeft toegestemd in sloop. Dat betekent dat een deel van de historische gevelwand aan de Hoogstraat voorgoed verloren gaat. Het is werkelijk ongelofelijk dat dit heeft kunnen gebeuren en dat de projectontwikkelaars er niet voor gezorgd hebben dat dit historisch erfgoed bewaard kon blijven voor toekomstige generaties. De toezegging van de huidige eigenaar dat de historische gevelwand teruggebouwd zal worden is een schrale troost, en we moeten het eerst nog zien gebeuren. De Gemeente zou toch harder moeten optreden tegen eigenaren van historische panden om er voor te zorgen dat die in een goede staat blijven, en dat al helemaal als het gemeentelijke of rijksmonumenten betreft. Zo staan er verschillende voormalige haringpakhuizen aan de Westhavenkade en de Koningin Wilhelminahaven in hoog tempo te vergaan. We kijken er naar en doen niets! Dat kan toch niet! Gemeente Vlaardingen en eigenaren: neem uw verantwoordelijkheid en doe er wat aan!!

In dit Tijd-Schrift gaat het over trekschuiten. Daarover is behoorlijk veel bekend, zie bijvoorbeeld de website www.geschiedenisvanzuidholland.nl/trekvaarten. Frits van Ooststroom heeft daar ook gebruik van gemaakt voor het samenstellen van een artikel over de trekvaartroutes tussen Delft en Vlaardingen en Maassluis, dat begint met een uitgebreide inleiding op het fenomeen trekschuiten. Frans Assenberg belicht in het tweede artikel vooral het begin van de trekvaartroute binnen de gemeentegrenzen van Vlaardingen. Bij elkaar geven ze een aardig beeld van een belangrijk openbaar vervoermiddel uit de tijd dat er nog geen gebaande wegen waren en varen sneller, comfortabeler en goedkoper was dan rijden. Alhoewel de inmiddels gebruikelijke files in de ochtend- en avondspits op de nieuwe A4 tussen Delft en Vlaardingen ook niet voor een korte reistijd zorgen, gaat dat toch altijd nog sneller dan varen….  

Eric van Rongen, eindredacteur

Inhoud

De trekschuitdienst van Delft op Maassluis en Vlaardingen (Frits van Ooststroom (samenstelling))
De trekschuit over Waal en Vaart (Frans Assenberg)

Ook hier adverteren? Klik hier.

Spreekt de HVV u aan en wilt u zich opgeven als lid? Heel graag! Hoe meer leden, des te sterker we staan om het historisch waardevolle in Vlaardingen voor het nageslacht te behouden. Lees verder

Het Westnieuwland. Herman Paradies, ca 1955. Collectie Stadsarchief VlaardingenVolledige afbeelding