Tijd-Schrift 144, juni 2017 Overzicht

Prijs: € 2,50
(excl. portokosten)Bestellen

Vakantie

Het vakantie seizoen is weer aangebroken. Dat betekende voor veel mensen weken geleden al: zoeken en boeken. De vakantie begint al bij de voorpret. En als het dan eindelijk zover is: met het vliegtuig, de auto, de fiets of de benenwagen op pad. Ver weg of dichtbij, er is keus genoeg. Dat was zo’n halve eeuw geleden niet het geval. Zo kort na de Tweede Wereldoorlog was er op uit gaan met vakantie voor veel mensen niet aan de orde. Om toch voor de broodnodige ontspanning te zorgen werd er daarom in Vlaardingen (en vast ook wel in andere steden) het initiatief genomen om de bevolking toch wat leuks aan te bieden voor de zomerperiode. Vakantie in eigen stad, zogezegd. Dat resulteerde hier ter stede in de Vakantieweken, die een groot succes bleken te zijn en het daarom ruim dertig jaar hebben volgehouden. Voor velen die van na die periode zijn is het echter een onbekend fenomeen. Daarom is het zo leuk dat Kees Verhulst, die de vakantieweken aan den lijve ervaren heeft, er nu een uitgebreid verhaal over heeft geschreven. En dan blijken er ook heel veel foto’s en andere illustraties van te zijn. Dat heeft niet alleen geresulteerd in een weer heel erg fraai Tijd-Schrift, maar ook in een tentoonstelling in het Stadsarchief. Die wordt op 15 juni geopend door burgemeester Jetten, en geeft nog meer beelden van wat voor heel veel Vlaardingers en mensen van buiten Vlaardingen een belangrijke vrijetijdsbesteding is geweest. Geweest, want de toenemende welvaart en reislust hebben dit fenomeen in feite overbodig gemaakt, althans in deze uitgebreide vorm. Natuurlijk worden er nog steeds met succes in de zomer activiteiten speciaal voor de jeugd georganiseerd. Maar de herinneringen aan de Vakantieweken, niet alleen van Kees Verhulst, maar ook van een aantal andere (ex)stadgenoten, zullen niet meer verdwijnen, want ze staan nu in dit Tijd-Schrift! En de komende maanden kunt u dus ook (gratis!) in het Stadsarchief terecht, van dinsdag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur om nog meer te zien.

Verder in dit Tijd-Schrift een aantal gebruikelijke rubrieken: de Ledenactiviteiten (meldt u nog even aan voor de busreis als u dat nog niet hebt gedaan) en een boekbespreking. En tot slot ook nog de aankondiging van een nieuwe website, een project van onze oud-voorzitter Wout den Breems, waarop lijsten met namen van alle Vlaardingse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te vinden zijn. Een digitaal monument zodat zij niet vergeten zullen worden.

Ik wens u een goede zomer!

Eric van Rongen, eindredacteur

Inhoud

De 'Vakantieweken' in Vlaardingen (Kees Verhulst)

Ook hier adverteren? Klik hier.

Spreekt de HVV u aan en wilt u zich opgeven als lid? Heel graag! Hoe meer leden, des te sterker we staan om het historisch waardevolle in Vlaardingen voor het nageslacht te behouden. Lees verder

Het Westnieuwland. Herman Paradies, ca 1955. Collectie Stadsarchief VlaardingenVolledige afbeelding