Tijd-Schrift 158 december 2020 Overzicht

Prijs: € 2,50
(excl. portokosten)Bestellen

Vakmensen

Ze zijn hard nodig in deze coronaklustijd, de vaklieden, want je kan toch echt niet alles zelf doen. Timmerlieden, metselaars, bankwerkers, noem maar op. Tegenwoordig vaak uit Polen of andere Oost-Europese landen. Maar vroeger hier opgeleid, op wat eertijds een Ambachtsschool heette, en later een (Lagere of Hogere) Technische School. In Schiedam woonden wij tegenover zo’n school, zij het ver aan de overkant van de Burgemeester van Haarenlaan, maar wel met zicht op de grote hoeveelheden leerlingen die dagelijks naar en van school gingen. Wat deden ze daar allemaal? Wij wisten het niet, als lagere schoolkinderen. En wat wij zeker niet wisten was, hoeveel problemen het stichten van zo’n school kon geven. Frans Assenberg heeft een boeiend verslag geschreven van hoe dat er in Vlaardingen aan toe ging. Wat een gedoe om een school op te richten om de kinderen een goede vakopleiding en dus een goede toekomst te geven. Met veel moeite werd de minister overgehaald zijn toestemming te geven, en uiteindelijk kon de school van start gaan. En met succes! De school groeide op den duur uit zijn jasje en er moest een paar keer een groter gebouw komen. Het laatste was de Technische School aan de Deltaweg die, zoals Frans terecht schrijft, onder protest van de HVV toch is gesloopt. De opeenvolgende scholen hebben vele vakmensen opgeleverd, die mee hebben geholpen Vlaardingen, en ongetwijfeld de petrochemische industrie aan ‘de overkant’ groot te maken. Een paar interviews met voormalige leerlingen geven een inkijkje in het schoolleven.

Tsja, en we blijven maar beperkt in wat we kunnen doen binnen- en buitenshuis. Klussen gaat dus nog wel, en voor velen van ons thuiswerken ook, maar het bijeenkomen in gezelschappen blijft voorlopig nog zeer beperkt. Dat betekent dat de lezingen van de HVV voorlopig ook niet door kunnen gaan en dat de uitreiking van het Jaarboek niet in een openbare bijeenkomst zal zijn. Hopelijk kan de pers daar wel aandacht aan besteden.

We moeten het doen met wat er kan en mag. En hopelijk, als iedereen zich aan de regels houdt en de infectiegraad omlaag gaat, en als de vaccins gegeven kunnen worden, hopelijk kunnen we dan in de loop van volgend jaar weer terug naar een wat normalere situatie. Tot die tijd: hou vol, blijf gezond, fijne feestdagen en alvast het allerbeste voor het komende jaar.

Eric van Rongen, eindredacteur

Inhoud

De belangrijkste boodschap is volhouden! De geschiedenis van de Vlaardingse Ambachtsschool (Frans Assenberg)

Ook hier adverteren? Klik hier.

Spreekt de HVV u aan en wilt u zich opgeven als lid? Heel graag! Hoe meer leden, des te sterker we staan om het historisch waardevolle in Vlaardingen voor het nageslacht te behouden. Lees verder

De Zomerstraat en de Maassluissedijk. Herman Paradies, ca 1950. Collectie Stadsarchief VlaardingenVolledige afbeelding