Tijd-Schrift 102, december 2006 Overzicht

Prijs: € 2,00
(excl. portokosten)Bestellen

Redactioneel

Feest … of niet …?

Het zal u niet ontgaan zijn: de HVV wordt 40. Op 24 januari 2007 en dat vieren we vier dagen eerder. Wederom krijgt de Vlaardingse gemeenschap van de HVV een dag vol plaatselijke historie aangeboden – het programma vindt u in het midden van dit Tijd-Schrift. Maar het is toch wel een beetje een feest met een rouwrandje. Want voor de zoveelste keer heeft het zoveelste college van B&W besloten dat er een historisch waardevol en karakteristiek pand, in dit geval de Technische School aan de Deltaweg, tegen de vlakte moet. Juist als reactie op dit soort ongenuanceerde sloopwoede is de HVV vier decennia geleden opgericht. En nog steeds zijn we wat dat betreft had nodig! Je moet er niet aan denken hoe Vlaardingen eruit gezien zou hebben zonder de inspanningen van de HVV. Kale plekken opgevuld met veelal foeilelijke jaren 60 en 70 gebouwen. Gelukkig is wat tegenwoordig wordt gebouwd wel beter om aan te zien, maar dan moet het wel ingepast worden in de plaatselijke cultuurhistorie en deze niet vervangen! Ook de Technische School zou prima ingepast kunnen worden in de plannen voor de Rivierzone, als de wil daartoe er maar zou zijn. Nou ja, het is gelukkig niet allemaal kommer en kwel. Elders is de wil er kennelijk wel, want bijvoorbeeld voor de Brandweerkazerne en de Watertoren worden wel nieuwe bestemmingen gezocht. Hopelijk kan het afgeven van een sloopvergunning voor de school toch nog tegengehouden worden. We doen ons best!

Zoals gezegd was de sloopwoede in Vlaardingen in de zestiger jaren de aanleiding voor de oprichting van de HVV. Een van de belangrijkste motoren achter al dat gesloop was wethouder Teun de Bruijn, de “sloper van Vlaardingen”. Zoals vaak zijn er ook bij hem twee kanten aan de medaille. Hij heeft er ook voor gezorgd dat er veel nieuws in Vlaardingen werd gebouwd en daarbij vormde hij met burgemeester Heusdens een prima team. Over Teun de Bruijn is vaker in Tijd-Schrift geschreven, over Heusdens vreemd genoeg niet, terwijl het toch voor de stad zo’n uiterst belangrijke man is geweest. Dat maken we dan nu goed met een uitgebreid verhaal over Heusdens’ escapades op het gebied van het binnenhalen van financiële middelen en woningcontingenten. Het is een samenvatting van een veel uitgebreidere scriptie van Bram Keizerwaard, directeur van “Het Groen”, fractievoorzitter van de CDA in de gemeenteraad en (nu voormalig) geschiedenisstudent. En er staat de leden van de HVV nog veel meer over Heusdens te wachten. Oud-stadsarchivaris en oud-HVV bestuurslid Hans Matthijssen schrijft een hele biografie over hem voor het Historisch Jaarboek. Daarin komen veel meer aspecten aan de orde dan wat nu in dit Tijd-Schrift staat. Maar daar moet u nog een paar jaar op wachten: het artikel staat voorlopig voor 2010 geprogrammeerd!

Feest … of niet …? Ja, toch wel. Vlaardingen verdient het. De HVV verdient het. Maar we blijven dat historisch bewustzijn erin pompen. Want wat je sloopt is voorgoed geschiedenis.

Eric van Rongen
eindredacteur

Inhoud

Burgemeester na oorlogstijd (Keizerwaard, B.)

Ook hier adverteren? Klik hier.

Spreekt de HVV u aan en wilt u zich opgeven als lid? Heel graag! Hoe meer leden, des te sterker we staan om het historisch waardevolle in Vlaardingen voor het nageslacht te behouden. Lees verder

De Zomerstraat en de Maassluissedijk. Herman Paradies, ca 1950. Collectie Stadsarchief VlaardingenVolledige afbeelding