Tijd-Schrift 101, september 2006 Overzicht

Prijs: € 2,00
(excl. portokosten)Bestellen

Redactioneel

Feest!

Zoals de laatste jaren gebruikelijk, staat het derde nummer van Tijd-Schrift van dit jaar deels in het teken van Open Monumentendag. Het thema dit jaar is "Feest!" en in de bijdrage van Arie Ouwendijk namens de werkgroep Open Monumentdag Vlaardingen kunt u lezen wat er op zaterdag 9 en zondag 10 september allemaal te doen is. Een bijzonderheid is de openstelling van boerderij Hoogstad en het voormalige huis van dokter Moerman. Het is de laatste keer dat dit bezichtigd kan worden, want binnenkort zal het huis ontmanteld worden en zal de inventaris naar het Visserijmuseum / Vlaardings Museum gaan. Toch jammer dat zo'n monument, wat de oude huisartsenpraktijk van Moerman toch eigenlijk intussen wel is, weg gaat. Ook al was de man in de oorlog dan mogelijk fout, dat doet niets af aan de historische waarde van de praktijkruimte.
    Maar ja, het loopt in Vlaardingen wel eens vaker vreemd met monumenten. Bijvoorbeeld de schaapskooi van boerderij Hoogstad. Het gehele complex staat op de gemeentelijke monumentenlijst, en dan wordt toch zonder nadere aankondiging die schaapskooi gesloopt en door een nieuw exemplaar vervangen. En als de HVV daar tegen protesteert blijkt het uitermate lastig om te achterhalen hoe de vork in de steel zit. Op het Stadhuis lijkt het soms alsof wat monumenten betreft de rechterhand niet weet wat de linker doet. Hopelijk kan de verantwoordelijke wethouder daar toch op korte termijn eens orde op zaken stellen. Dan hoeven we misschien eens wat minder overal achteraan te zitten. 
    Maar de verstandhouding met de gemeente gaat gelukkig ook wel de goede kant uit en er zijn over diverse gebouwen waar we zorgen over hadden positieve zaken te melden. Leest u maar wat onze voorzitter, Wout den Breems, daarover in zijn Wetenswaardigheden schrijft. Hopelijk kunnen we ooit nog eens echt feestvieren over dat het met de monumenten en ander historisch waardevolle panden in Vlaardingen zo goed gaat. 
    Nou ja, volgens jaar januari viert de HVV hoe dan ook feest, want dan bestaan we 40 jaar! Er wordt al weer druk gewerkt om alle belangstellenden, lid of geen lid, op 20 januari een feestelijk programma aan te bieden. 
    In het thema "Feest!" past ook uitstekend het artikel van Paul Westerdijk over Meester Jan van Vlaardingen, een sprookspreker. Benieuwd wat dat is? Dan moet u dat artikel lezen! In ieder geval traden sprooksprekers op bij feestelijke gebeurtenissen. Het is een artikel gebaseerd op historisch onderzoek, dus een wat andersoortig artikel dan wat u de laatste jaren van ons gewend was. Maar de redactie vindt dat er eigenlijk te weinig van dit soort artikelen aangeboden worden. Dus als u nog iets hebt liggen, laat het ons weten!

Eric van Rongen
eindredacteur

Inhoud

Meester Jan van Vlaardingen (en Jan Bot) (Westerdijk, P.J.)

Ook hier adverteren? Klik hier.

Spreekt de HVV u aan en wilt u zich opgeven als lid? Heel graag! Hoe meer leden, des te sterker we staan om het historisch waardevolle in Vlaardingen voor het nageslacht te behouden. Lees verder

Het Buizengat met hoekers en platgatsloep. Johannes Weiland, ca 1875. Collectie Stadsarchief VlaardingenVolledige afbeelding