Tijd-Schrift 98, december 2005 Overzicht

Prijs: € 1,00
(excl. portokosten)Bestellen

Redactioneel

Op de plank

Soms blijven artikelen die wij voor Tijd-Schrift aangeboden krijgen wel eens wat lang ‘op de plank’ liggen en duurt het enkele jaren voordat we tot publicatie overgaan. Eén van de belangrijkste redenen om sommige stukken wat op de lange baan te schuiven is, dat we onze lezers zoveel mogelijk afwisseling willen bieden. Wel, afwisseling zit er genoeg in dit Tijd-Schrift en we hebben enkele van die reeds lang geleden aangeboden stukken nu toch eindelijk afgedrukt. Met excuses aan de auteurs dat ze zo lang hebben moeten wachten!
    In het eerste artikel biedt de heer Wapenaar ons een blik op de huwelijksdag van zijn ouders en dan met name op allerlei organisatorische zaken die daarmee samenhingen. Behalve de prijzen is er eigenlijk niet veel wezenlijks veranderd in driekwart eeuw. Vervolgens verhaalt J.J. Jacobs over een onverwachte Sinterklaasverrassing in het gezin van politieagent Knaap, zo’n eeuw geleden. Mevrouw M. de Snaijer – de Boer neemt de lezers nog verder mee terug in de tijd, naar de tweede helft van de 19e eeuw. Drankmisbruik was toen een oorzaak van veel sociale problemen en sommige notabelen probeerden daar iets tegen te doen. In Vlaardingen stichtte ds H.J. James een afdeling van de Nationaal Christen Geheelonthouders Vereniging en een Zeemanshuis om vissers van buiten de stad die tussen twee reizen door niet naar huis konden een alcoholvrij onderkomen te bieden.
    Onlangs kregen wij het bericht dat een van onze oudste leden was overleden: de heer Niek van Minnen, broer van voormalige wethouder H.K. van Minnen, en schrijver van diverse artikelen voor Tijd-Schrift. Enkele maanden geleden stuurde hij ons zijn herinneringen over het taalgebruik van zijn moeder, Sara Roodenburg. Zij doorspekte haar spreken kennelijk met vele uitdrukkingen die deels algemeen en deels typisch Vlaardings waren en deels uit de familiekring kwamen. Dit alles resulteert in een fraaie compilatie die wij hier als eerbetoon aan onze trouwe schrijver afdrukken.
    Nieuws van het Vlaardings/Visserijmuseum, een nieuwe Wetenswaardigheden van onze voorzitter over onze gelukkig steeds verder verbeterende relatie met de gemeente, en uiteraard weer de nieuwste ledenactiviteiten, completeren dit laatste nummer van 2005.
    Tot slot een oproep: de plank begint nu toch wel aardig leeg te raken. Nieuwe artikelen voor Tijd-Schrift zijn van harte welkom!!

Eric van Rongen
eindredacteur

Inhoud

Rond een huwelijk in 1929 (Wapenaar, P.L.J.)
Voor een dubbeltje toch een Sinterklaasfeest (Jacobs, J.J.)
Om aan de vergetelheid te onttrekken (Snaijer-de Boer, M. de)
Over de taal van mijn moeder (Minnen, N. van)

Ook hier adverteren? Klik hier.

Spreekt de HVV u aan en wilt u zich opgeven als lid? Heel graag! Hoe meer leden, des te sterker we staan om het historisch waardevolle in Vlaardingen voor het nageslacht te behouden. Lees verder

De Visbank en de Westhavenplaats. Carl Wilhelm Mieling, ca 1863. Collectie Stadsarchief VlaardingenVolledige afbeelding