Historisch Jaarboek 2009 Overzicht

Prijs: € 10,00
(excl. portokosten)Bestellen

Drie artikelen ditmaal in het Historisch Jaarboek. In het eerste beschrijft Kees Verhulst, voor lezers van de HVV publicaties geen onbekende, de geschiedenis van de Volksbond tegen Drankmisbruik in Vlaardingen, en daarmee van het zalencomplex Excelsior aan de Oosthavenkade. In het tweede artikel verdiept Erika Verloop zich in het leven van Willem van 't Woudt. Hij was ambtenaar bij de dienst Gemeentewerken in Vlaardingen, en grafisch kunstenaar. Die twee zaken combineerde hij door prachtige tekeningen en houtsneden van Vlaardingen te maken, waaronder een serie over de Gemeentereiniging. Het derde artikel gaat over de eerste Remonstrantse gemeente in Vlaardingen, die 1806 na een bestaan van 174 jaar ophield te bestaan. Ruim een eeuw later in 1908, ontstond de tweede Remonstrantse gemeente in onze stad. En die vierde dus in 2008 zijn 100-jarig bestaan, wat in de kroniek van dat jaar wordt vermeld. Die kroniek is als vanouds opgesteld door Marianne van Papeveld-Hörst. De 'oude' kroniek is van de hand van een nieuwkomer: de secretaris van de HVV, Anneke Maat-Grijsen, verzorgde de kroniek van 1958. Beide jaren staan weer bol van belangwekkende gebeurtenissen, die met deze kronieken voor het nageslacht overzichtelijk zijn vastgelegd.

Het Jaarboek bevat daarnaast ook de gebruikelijke jaarverslagen van de Archeologische Werkgroep Helinium, de Gemeentelijk Sectie Stadsarchief en Archeologie, de Historische Vereniging Vlaardingen, het Streekmuseum Jan Anderson en het Visserijmuseum / Vlaardings Museum.

 

Inhoud

Excelsior; De geschiedenis van de Volksbond tegen Drankmisbruik in Vlaardingen (Verhulst, K.)
Willem van 't Woudt (1888-1970), ambtenaar ?n kunstenaar (Verloop, E.)
De teloorgang van de eerste remonstrantse gemeente van Vlaardingen (1632-1806); De patriot Cornelius Rogge preekt voor de laatste Arminianen aan de Kuiperstraat (1785) (Vuyk, S.)
Kroniek van Vlaardingen 1958 (Maat-Grijsen, A.)
Kroniek van Vlaardingen 2008 (Papeveld-Horst, M. van)

Ook hier adverteren? Klik hier.

Spreekt de HVV u aan en wilt u zich opgeven als lid? Heel graag! Hoe meer leden, des te sterker we staan om het historisch waardevolle in Vlaardingen voor het nageslacht te behouden. Lees verder

Het Buizengat met hoekers en platgatsloep. Johannes Weiland, ca 1875. Collectie Stadsarchief VlaardingenVolledige afbeelding