Historisch Jaarboek 2000 Overzicht

Prijs: € 2,50
(excl. portokosten)Bestellen

De politiek is een onderwerp dat velen bezighoudt. Het draait tenslotte om bestuur, om macht. In het hoofdartikel 'Collegevorming in Vlaardingen 1946 -1998' beschrijft historicus Toby Witte (1955) de geschiedenis van de naoorlogse politiek in Vlaardingen. Partijen komen op en verdwijnen, compromissen moeten worden gesloten om colleges te kunnen vormen, colleges worden opgeblazen als gevolg van soms hoogoplopende conflicten. Politiek saai? Nee hoor, in iedere geval niet in die periode in Vlaardingen.

De hele vroege geschiedenis van de gemeenschap die later Vlaardingen zou heten wordt beschreven door stadsarcheoloog Tim de Ridder (1969). In 'Van donk tot stad' beschrijft hij onder meer aan de hand van prehistorische vondsten hoe de bewoning er hier uitgezien kan hebben en wat voor mensen hier woonden. Vlaardingen blijkt een rijke bron van archeologisch belangwekkend materiaal te zijn.

De kronieken zijn weer samengesteld door medewerkers van het Stadsarchief. Die van 1949 door Cobi Bot met medewerking van Erika Verloop, en die van 1999 door Marianne van Papeveld-Hörst.

Het Jaarboek bevat daarnaast ook de gebruikelijke jaarverslagen van de Archeologische Werkgroep Helinium, de Gemeentelijk Archeoloog, de Historische Vereniging Vlaardingen, het Stadsarchief, de Stichting Archeologie en Bouwhistorie Vlaardingen / Archeologisch Historisch Museum Hoogstad Vlaardingen, het Streekmuseum Jan Anderson en het Visserijmuseum.

Een pdf van het complete Historisch Jaarboek 2000 vindt u hier. (De grootte is 112 MB, daarom kan het openen even duren.)

De artikelen staan hieronder en zijn ook als pdf te openen.

Inhoud

Ook hier adverteren? Klik hier.

Spreekt de HVV u aan en wilt u zich opgeven als lid? Heel graag! Hoe meer leden, des te sterker we staan om het historisch waardevolle in Vlaardingen voor het nageslacht te behouden. Lees verder

De Visbank en de Westhavenplaats. Carl Wilhelm Mieling, ca 1863. Collectie Stadsarchief VlaardingenVolledige afbeelding