Tijd-Schrift 124, juni 2012 Overzicht

Prijs: € 2,00
(excl. portokosten)Bestellen

Redactioneel

Emaus

Als wij op vakantie zijn, in zonnige zuidelijke streken, bezoeken wij regelmatig kleine en grote kerken. Fraaie gebouwen zijn dat altijd, met vaak prachtige kunstwerken. Soms ligt er naast of achter zo’n kerk ook een begraafplaats, een echt kerkhof, en daar lopen we dan ook vaak overheen. Het is altijd boeiend om te zien hoe mensen in andere streken omgaan met begraven en de nagedachtenis van de overledenen. Vaak zijn de graven voorzien van foto’s van de overledenen. Je ziet dat in ons land volgens mij niet zoveel, maar ik vind dat toch wel wat hebben. Op een of andere manier komen die mensen dan toch tot leven voor de toeschouwer. Soms zijn de graven goed onderhouden en staan er verse of kunstbloemen bij. Soms ook hebben de graven en de grafmonumenten duidelijk lange tijd geen onderhoud gehad en ziet alles er armetierig en vervallen uit. Misschien is de familie wel uitgestorven of weggetrokken, maar jammer is dat wel. Een beetje onderhoud aan zo’n graf onderhoudt ook de nagedachtenis aan de overledene. Het was dan ook niet echt acceptabel dat grote delen van de belangrijkste historische begraafplaats in ons eigen Vlaardingen, Emaus, er ook behoorlijk verwaarloosd bij lagen. De gemeente heeft dan wel de gebouwen laten restaureren en is bezig het park op te laten knappen, maar aan de graven zelf werd niets gedaan, ook al omdat de meeste familiebezit zijn. De HVV heeft zich dit aangetrokken en is een project gestart om de alle graven op Emaus te inventariseren, de kwaliteit van de grafmonumenten te beschrijven en van elk monument foto’s te maken. Het idee om dat laatste te doen had ik een paar jaar geleden ook, toen ik door iemand van buiten Vlaardingen gevraagd werd een bepaald graf te zoeken en te fotograferen. Ik ben blij dat ik daar toen niet aan ben begonnen, want het blijkt een hele grote klus te zijn, waar een werkgroep van de HVV al geruime tijd mee bezig is. Op de website van de HVV heeft u al het een en ander hierover kunnen lezen, maar – en dat is de reden van deze lange inleiding – we hebben nu ook een aparte website die helemaal aan Emaus en die inventarisering is gewijd. Daar vind u alle namen van de begravenen op de gedeelten die al zijn geïnventariseerd en alle foto’s. Kijk maar eens op www.begraafplaatsemaus.nl.

In dit Tijd-Schrift verhaalt Jan van Hees over de geschiedenis van een markant pand op de hoek van de Parkweg en de Julianasingel dat de bijnaam Villa Kakelbont heeft. Het heeft een roerige geschiedenis achter de rug, en een onzeker toekomst voor zich. Maar het is wel een Rijksmonument, dus afbreken zit er niet in, gelukkig. Het tweede artikel is van Jaap van Krimpen, die zijn herinneringen aan de 2e van Leyden Gaelstraat beschrijft. Ongetwijfeld zullen vele lezers deze met hem delen.

Tot slot nog enkele boekbesprekingen en de Ledenactiviteiten, en u bent weer helemaal klaar om de zomer door te komen.

Eric van Rongen
Eindredacteur

Inhoud

Het huis van het aapje en de papegaai (Jan van Hees)
Beelden uit mijn kinderjaren (Jaap van Krimpen)

Ook hier adverteren? Klik hier.

Spreekt de HVV u aan en wilt u zich opgeven als lid? Heel graag! Hoe meer leden, des te sterker we staan om het historisch waardevolle in Vlaardingen voor het nageslacht te behouden. Lees verder

Gezicht op het Buizengat. P.C. Kramer, 1917. Collectie Stadsarchief VlaardingenVolledige afbeelding