Tijd-Schrift 125, augustus 2012 Overzicht

Prijs: € 2,00
(excl. portokosten)Bestellen

Redactioneel

Groen

Op de middelbare school (‘t Groen…) leerden we bij biologie over de koolzuurassimilatie. Een voor de levende natuur uiterst belangrijke functie van planten, waarbij koolzuur wordt omgezet in zuurstof. En die hebben we nodig om te kunnen leven. Zonder planten dus geen leven. Een heel belangrijke reden om er zuinig op te zijn. Maar planten zijn natuurlijk ook mooi. Uiteraard de bloemen, maar veel planten worden ook gewaardeerd om hun mooie bladeren. En om hun aanblik als geheel, zoals veel bomen. Zeker hele oude, monumentale bomen zijn vaak heel erg groot, mooi en indrukwekkend. En dus het beschermen waard. Gelukkig heeft de gemeente Vlaardingen dat zich ook gerealiseerd en een lijst met monumentale bomen opgesteld. Dat wist ik niet, maar na het lezen van dit Tijd-Schrift wel. En u dus ook. Dan kijken we vanaf nu met nog meer ontzag naar die bomen, wetende dat ze dus minstens 80 jaar oud zijn (maar vele nog veel ouder).

Het is een interessant themanummer geworden. Groen van Toen. Daar gaat het over bij Open Monumentendag 2012. Maar Groen van Toen is ook Groen van Nu, en moet ook Groen van de Toekomst blijven. Daar moet de HVV zo nodig ook een rol in spelen.

Groen van Toen is een breed thema. U vindt artikelen over de monumentale bomen, de heemtuin, de oudste boom van Vlaardingen of misschien wel het gehele Rijnmondgebied, de hoogstamboomgaard bij boerderij Hoogstad, het groen op begraafplaats Emaus, en het ‘buitengroen’, de polders buiten Vlaardingen met als verbindend element de Vaart. En als zijsprong ook nog een artikel over archeologische wetenswaardigheden onder het historische groen van het Hof en Hoogstad. Genoeg te lezen en te leren, dus, als voorbereiding op OMD 2012. Dan kunt u op diverse plekken niet alleen Historisch Groen zien, maar er ook over horen. Kom dus. Het programma vindt u in dit Tijd-Schrift.

Groen. Misschien wel de belangrijkste kleur in de natuur. Veroorzaakt door een klein structuurtje in plantencellen: bladgroen. Het zit trouwens ook in de bladeren van de rode beuk, die in een paar artikelen ter sprake komt. Alleen zijn de rode pigmenten daar sterker aanwezig. Maar ook die boom zorgt voor de o zo belangrijke productie van zuurstof. Daar moeten we zuinig op zijn dus. Je hoeft niet per se groene vingers te hebben. Een groene geest, daar gaat het om. Voor deze en toekomstige generaties. Zodat er misschien in 2112 weer een Open Moumentendag met het thema Groen van Toen gehouden kan worden. Groen dat nu gezaaid wordt.

Eric van Rongen
(Bioloog en) eindredacteur

Inhoud

Groen van Toen (Ger Stam en Nelleke van der Luit)
De Heemtuin, Vlaardingen op z’n groenst (Harm Jan Luth)
De oudste boom in het Rijnmondgebied? (Harm Jan Luth)
Het Hof en Hoogstad archeologisch bezien (Eli van Toledo)
De boomgaard op Hoogstad (Frits van Ooststroom)
Groene wetenswaardigheden op begraafplaats Emaus (Wout den Breems)
‘Vaart in de polder’ (Gerard Hoogerwaard)

Ook hier adverteren? Klik hier.

Spreekt de HVV u aan en wilt u zich opgeven als lid? Heel graag! Hoe meer leden, des te sterker we staan om het historisch waardevolle in Vlaardingen voor het nageslacht te behouden. Lees verder

Het Westnieuwland. Herman Paradies, ca 1955. Collectie Stadsarchief VlaardingenVolledige afbeelding