Tijd-Schrift 122, december 2011 Overzicht

Prijs: € 2,00
(excl. portokosten)Bestellen

Redactioneel

Historisch uit de brand

Ik rijd er dagelijks langs op weg naar mijn werk: het terug geplaatste opschrift ‘Brandspuit nr 2’ in de gevel van een woning op het kruispunt Breeweg / Zouteveenseweg / Willemoordseweg / Oostveenseweg in het buurtschap ‘De Kapel’, gem. Midden Delfland, wat overigens eigenlijk historisch gezien ‘Aan de kapel’ heet en vroeger bij Vlaardinger-Ambacht hoorde. En daar hoorde die brandspuit ook toe. De stalling voor de brandspuit is bij de woning getrokken, maar de historische achtergrond is dus weer zichtbaar gemaakt, en dat is mooi! Fijn dat er mensen met zo’n historisch besef zijn.

Dat er daar meer van zijn bleek ook wel uit de grote opkomst bij de informatiedag voor eigenaren van panden die op de Lijst Beeldbepalende Panden staan en uit de belangstelling voor de HVV-lezing van Bert van Bommel over wat je zoal aan zo’n pand wel en niet kan en mag doen. Het historisch besef is dus groeiend. Hopelijk vertaalt zich dat in een blijvende zorg voor onze monumentale en minder monumentale panden, en in een aanwas van het ledental van de HVV!

Bijna 45 jaar geleden werden wij geboren uit de zorg om de sloopwoede van de toenmalige bestuurders. Op 21 januari 2012 vieren wij ons 9e jubileum met wederom een feestelijke historische Vlaardingen-dag. U leest daarover in de bijsluiter bij dit Tijd-Schrift en in de uitgebreide Ledenactiviteiten. Neem uw familie, vrienden en buren mee – misschien worden zij ook lid! Hoe meer leden, des te sterker de vereniging zich kan maken naar de gemeente. En dat gaat gelukkig tegenwoordig erg goed: in zijn Wetenswaardigheden schotelt onze voorzitter u nu alleen maar positieve zaken voor.

Tot slot het hoofdartikel: dat gaat over de vrijwillige brandweer van Vlaardinger-Ambacht, en het is, zoals vele artikelen over de brandweer, geschreven door een deskundige bij uitstel: Kees Verhulst. Fijn dat ook dit weer op boeiende wijze voor het nageslacht is vastgelegd.

De redactie wenst u veel lees- en kijkgenoegen met dit alweer 122e Tijd-Schrift, en prettige feestdagen en een goed jaareinde. En hopelijk tot ziens op 21 januari!

Eric van Rongen
eindredacteur

Inhoud

De voormalige vrijwillige brandweer van Vlaardinger-Ambacht (Verhulst, K.)

Ook hier adverteren? Klik hier.

Spreekt de HVV u aan en wilt u zich opgeven als lid? Heel graag! Hoe meer leden, des te sterker we staan om het historisch waardevolle in Vlaardingen voor het nageslacht te behouden. Lees verder

Gezicht op het Buizengat. P.C. Kramer, 1917. Collectie Stadsarchief VlaardingenVolledige afbeelding