Tijd-Schrift 126, december 2012 Overzicht

Prijs: € 2,50
(excl. portokosten)Bestellen

Redactioneel

Hulp gevraagd

We beginnen dit redactioneel met een oproep. Het bestuur is blij dat veel  leden actief bezig zijn voor de HVV: in diverse commissies, als bezorger van Tijd-Schrift en Jaarboek en bij het digitaliseren van de dia collectie. Het bestuur is vooral bezig met het verzorgen van de publicaties en lezingen, overleg met de gemeente en deelname aan vele stadsactiviteiten. Dat vergt allemaal veel tijd, en daardoor blijft er nogal wat werk liggen waar we als bestuur gewoon niet aan toekomen. Het lijkt ons daarom goed om een vrijwilligerspoel op te richten.

Wat het bestuur graag gedaan zou willen hebben is het volgende:

De HVV heeft enige tijd geleden de ‘collectie Plomp’ verworven. Dat is een grote verzameling mappen met allerlei krantenknipsels over Vlaardingen. Bij deze collectie behoort ook een groot aantal boeken over Vlaardingen. De heer Plomp heeft dit alles opgeschreven in een map op onderwerp. Graag willen we een inventaris van deze collectie in een Excel spreadsheet.    

Een andere collectie is de Kalkman fotocollectie. De foto’s zijn afgedrukt en opgeslagen in fotomappen. We willen ze graag op straatnaam in een Excel bestand hebben en het liefst ook ingescand.

De HVV heeft een grote voorraad Jaarboeken en Tijd-Schriften die zijn opgeslagen in een depot. Deze voorraad moet worden gerangschikt en geteld en in een computerbestand worden ingevoerd.

Bij het Stadsarchief liggen ook nog Jaarboeken op voorraad die overgebracht moeten worden naar de opslagruimte.

In de zeventiger jaren is de HVV monumentenschildjes uit gaan geven aan eigenaren die hun pand goed hadden opgeknapt. Veel van die bordjes zijn inmiddels verkleurd en zijn aan vervanging toe. We hebben een overzicht van de panden waaraan de schildjes bevestigd zijn, maar wij willen graag van elk schildje en pand een foto.

Tijdens het 25-jarig jubileum van de HVV hebben we het project ANWB monumentenborden opgezet. U weet wel, die bruine borden met een beknopte tekst over de geschiedenis van een pand of object. Veel van de tekst is verkleurd en moet weer ingekleurd worden.

Heeft u interesse om een van deze werkzaamheden voor de HVV te doen, neem dan contact op met voorzitter Wout den Breems. Email wcdenbreems@zonnet.nl of telefoon 010 346864. Voor de ANWB borden kunt u contact opnemen met bestuurslid Arie Ouwendijk, email Arie@Ouwendijk.nl of telefoon 010-4353322.

En nu maar hopen op veel reacties! Dit Tijd-Schrift staat ook weer boordevol informatie. Allereerst een lang, maar boeiend artikel van Paul Westerdijk over  Vlaardinger-Ambacht onder burgemeester Abraham van Linden van den Heuvell. Dan een nieuwe Wetenswaardigheden waarin onze voorzitter aangeeft wat er allemaal gebeurd is in de relatie met de Gemeente de laatste tijd, vervolgens besprekingen van vier mooie boeken en ten slotte zoals gebruikelijk een overzicht van de activiteiten die wij organiseren, niet alleen voor onze leden, maar voor iedereen! Hoe mee zielen, hoe meer vreugd.  Dat geldt overigens ook voor de HVV: geef met de Kerst eens een lidmaatschap kado…! De redactie wenst u fijne feestdagen.

Eric van Rongen, eindredacteur

 

Inhoud

Vlaardinger-Ambacht onder burgemeester Abraham van Linden van den Heuvell (1844-1867) (Paul Westerdijk)

Ook hier adverteren? Klik hier.

Spreekt de HVV u aan en wilt u zich opgeven als lid? Heel graag! Hoe meer leden, des te sterker we staan om het historisch waardevolle in Vlaardingen voor het nageslacht te behouden. Lees verder

Het Westnieuwland. Herman Paradies, ca 1955. Collectie Stadsarchief VlaardingenVolledige afbeelding