Tijd-Schrift 133, augustus 2014 Overzicht

Prijs: € 2,50
(excl. portokosten)Bestellen

Op reis!

Dit Tijd-Schrift staat, zoals gebruikelijk in deze tijd van het jaar, in het teken van Open Monumentendag. Dit jaar heeft de plaatselijke werkgroep vanwege het zilveren jubileum van OMD in Vlaardingen wel een heel fraai programma samengesteld. Het thema dit jaar is ‘Op reis’ en dat weerspiegelt zich in het aanbod van activiteiten: u kunt daadwerkelijk op reis (naar de activiteiten in de buurgemeenten). In dit Tijd-Schrift vindt u wat u zoal kunt doen. Houdt zaterdag 13 september dus vrij!

Diverse auteurs hebben voor dit Tijd-Schrift weer onder het thema van OMD voor interessante artikelen gezorgd. Het reizen in het verre en niet zo verre verleden wordt van diverse kanten belicht. Stadsarchivaris Harm Jan Luth schrijft over een ooggetuigeverslag van een rondreis door Nederland in 1777. Uiteraard zag het land er toen anders uit dan nu, maar ook de transportmiddelen en de overnachtingen waren anders. Abraham van Linden van den Heuvell beschrijft in detail zijn wedervaren. Het artikel bevat alleen het eerste gedeelte van het reisverslag: het gehele verslag zal later elders in uitgebreide vorm worden gepubliceerd.

Stadsarcheoloog Eli van Toledo draagt met twee artikelen bij. Het eerste gaat over pelgrimsreizen in de middeleeuwen, met als bekendste voorbeeld de voetreizen naar Santiago de Compostella in Spanje. Die zijn nog steeds populair, trouwens! Het tweede artikel gaat over wat er van verre reizen overblijft: behalve de herinneringen (die verdwijnen met de reiziger) en een eventuele beschrijving (die vaak in de vergetelheid raakt) zijn dat voorwerpen die de reiziger uit verre oorden naar huis meeneemt. Tegenwoordig is er overal een levendige handel in souvenirs, maar ook vroeger hadden mensen er behoefte aan om herinneringen te verzamelen. Of zij brachten meer nuttige voorwerpen mee en maakten daar in het dagelijks leven gebruik van.

In het vierde artikel geeft Gerard Hoogerwaard een overzicht van allerlei transportmiddelen die in het verleden en heden gebruikt zijn en worden om op reis te gaan. Van fiets tot raceauto’s!

Busreizen zijn nog steeds een gewild middel om naar verre oorden te reizen. Dat is tegenwoordig, ondanks snellere transportmiddelen zoals trein en vliegtuig, nog steeds zo. Een heel bekend Vlaardings touringcarbedrijf was EVAG. Wout den Breems geeft in het laatste artikel een overzicht van de geschiedenis van dit bedrijf, geïllustreerd met veel foto’s van heel fraaie (maar misschien naar de huidige maatstaven niet altijd even comfortabele) bussen.

Verder in dit Tijd-Schrift vindt u een boekbespreking (eigenlijk ook binnen het thema van OMD: het boekje gaat over wat u tijdens een reisje met de fluisterboot Ardante in de Vlietlanden kunt zien); de ledenactiviteiten en twee in memoriams: kort na elkaar overleden twee bekende Vlaardingse boekhandelaren, Mari den Draak en Aart Pontier, die beiden ook van betekenis zijn geweest voor de HVV. Wout den Breems brengt dit ter gelegenheid van hun laatste reis in herinnering.

Eric van Rongen
eindredacteur

Inhoud

Open monumentendag 2014 (Werkgroep Open Monumentendag)
Een ‘uitgestrekte en vermaaklijke reis’ in 1777 (Harm Jan Luth)
Pelgrimsreizen in de middeleeuwen (Eli van Toledo)
Ik ga op reis en neem mee... terug (Eli van Toledo)
Mobiel erfgoed (Gerard Hoogerwaard)
Op reis met de E.V.A.G. (Wout den Breems)

Ook hier adverteren? Klik hier.

Spreekt de HVV u aan en wilt u zich opgeven als lid? Heel graag! Hoe meer leden, des te sterker we staan om het historisch waardevolle in Vlaardingen voor het nageslacht te behouden. Lees verder

Het Buizengat met hoekers en platgatsloep. Johannes Weiland, ca 1875. Collectie Stadsarchief VlaardingenVolledige afbeelding