Tijd-Schrift 137, september 2015 Overzicht

Prijs: € 2,50
(excl. portokosten)Bestellen

Kunst en vliegwerk.

Het thema van Open Monumentdag 2015 is ‘Kunst en ambacht’. Op Wikipedia zijn de volgende definities hiervan te vinden:

Onder kunst wordt in het algemeen verstaan het product van creatieve menselijke uitingen zoals schilderen, tekenen, fotografie, grafiek, beeldhouwen, moderne media, theater, muziek en zang, dans, film, bouwkunde of architectuur, literatuur en poëzie. De definitie is tijdsgebonden.

Een ambacht is handwerk dat wordt aangeleerd om een beroep mee uit te oefenen. Het ambacht heeft met de industrie gemeen, dat beide zich richten op de productie en verwerking van materiële goederen of waren. Ook in het ambacht kan een zekere graad van mechanisering en automatisering tegenwoordig niet ontbreken. De industrie onderscheidt zich echter door de combinatie van het fabrieksmatige en grootschaligheid.

In Vlaardingen is heel veel fraais te vinden dat onder de noemer bouwkunst en architectuur valt en dat door ambachten is gecreëerd. Beide zijn dus heel belangrijk geweest voor het ontstaan van de stad zoals die er nu is, en voor de bouwwerken op het platteland, en zijn dat nu nog. Het nieuwe Museum Vlaardingen zou er niet zijn zonder de kunstzinnige en ambachtelijke  inspanningen van de architecten en de bouwers. De Balder zou niet mooi gerestaureerd voor de kade liggen zonder de ambachtelijke werkzaamheden van de professionele en vrijwillige restaurateurs. Tegenwoordig kan heel veel, maar een logger uit een 3-d printer tevoorschijn laten komen zie ik nog niet gebeuren. Hoewel, met huizen schijnt dat al wel te kunnen… Misschien zijn de ontwerpers en makers van dat soort apparaten en hun producten wel de ambachtslieden van de toekomst. Maar het eerlijke handwerk zal toch altijd wel nodig blijven.

Dat geldt ook voor het samenstellen van Tijd-Schrift. Dat was deze keer meer dan ooit kunst en vliegwerk. Vele auteurs en fotografen die hun kunst- en ambachtswerken naar de redactie stuurden, en Klaas Bloem en drukkerij Stout die er weer op ambachtelijke wijze (maar uiteraard wel met moderne middelen) een fraai geheel van maakten. Onze dank is weer groot!

Veel artikelen dus over OMD en wat er dan allemaal te zien en te doen is. Maar er is meer: er valt ook wat nieuws te lezen over Vlaardingen: zie de boekbesprekingen. En er valt ook na OMD wat te doen: zie onze Ledenactiviteiten.

Veel plezier met alles!

Eric van Rongen
Eindredacteur

Inhoud

Open monumenten: ervaar verborgen Cultureel Erfgoed (Ron Hoekstra)
Ambachten in Vlaardingen (Gerard Hoogerwaard)
Klassendag OMD 2015 (-)
Het ontstaan van de Arnold Hoogvlietstraat (Wout den Breems)
Boerderij Zonnehoeve (-)
De verborgen Zuidbuurt (Chantel van Beurden)
Molen Aeolus, 225 jaar oud (1790-2015) en nog springlevend (Aart Kool)

Ook hier adverteren? Klik hier.

Spreekt de HVV u aan en wilt u zich opgeven als lid? Heel graag! Hoe meer leden, des te sterker we staan om het historisch waardevolle in Vlaardingen voor het nageslacht te behouden. Lees verder

De Visbank en de Westhavenplaats. Carl Wilhelm Mieling, ca 1863. Collectie Stadsarchief VlaardingenVolledige afbeelding