Open Monumentendag (OMD) 2024 op 14 september


De Open Monumentendag komt er alweer aan! Het thema is dit jaar: “Routes, Netwerken en Verbindingen” met als motto “Onderweg”.  Vlaardingen omarmt dit thema, het nodigt uit tot creativiteit.

Monumenten staan op een plek. Hebben een functie (vroeger en nu) en een relatie met hun omgeving en mensen. Je moet er naar toe kunnen, over water of over de weg. Die fysieke infrastructuur en vervoermiddelen hebben een historische ontwikkeling doorgemaakt.

Eerst was het vervoer te voet over paden en met een vaartuig (b.v. boomstamkano, te zien bij Masamuda) over water. Wegen en voertuigen komen later. Verbindingen tussen dorpen en later steden ontwikkelen zich. Eerst over onverharde wegen, later verhard met steeds modernere materialen. De nieuwe  wegen en paden komen niet altijd op de oorspronkelijke routes, maar de oude verbindingen blijven soms bestaan.  Het onderwerp ”Verbindingen” is een apart artikel waard, dat verschijnt in het augustusnummer van het “Tijd-Schrift” van de Historische Vereniging Vlaardingen.

Er is een speciale Stegenwandeling ontwikkeld. Die ligt voor u klaar in het Info-centrum Vlaardingen, bij de Joon op Westhavenkade 53, tegenover Museum Vlaardingen. De stegen zijn o.a. verbindingen tussen Hoogstraat en Havenstraat.

Er is op 14 september veel te zien en te beleven in Vlaardingen, mis het niet!