Herdenking bij het Vissersmonument


Hans van Ekelenburg is een nabestaande van een visser, en een van de kartrekkers achter de herdenking. Hij is erg tevreden en trots. “Dik voor mekaar!”, zegt hij blij terwijl hij zijn duim op steekt.
De herdenking vrijdag 17 mei jl. op het Grote Visserijplein trok veel belangstelling. Burgemeester Bert Wijbenga was aanwezig en sprak de mensen toe. Ook dominee Wout van Haften gaf een speech. “De zee is onmisbaar. Het bedekt twee derde van de aarde. Ze is, en blijft, cruciaal.”
Van Ekelenburg is blij dat er eindelijk weer aandacht is voor de gevallen vissers. “Het is toch te gek voor woorden dat de ruim zevenhonderd omgekomen Vlaardingse en Scheveningse vissers niet herdacht worden? Wij dachten: daar gaan we wat aan doen.”
Volgens Van Ekelenburg is het noodzakelijk om te blijven herdenken. “Zij zijn mede de oorzaak dat Vlaardingen op de kaart is gezet als haringstad en daar mogen we best trots op zijn.”
Als het aan Van Ekelenburg ligt is het niet de laatste keer dat er herdacht is aan het Grote Visserijplein. “Het is de bedoeling om dit ieder jaar te doen, zoals de traditie van voor 1964”, zegt hij vastberaden. [bron: twee]
De videoclip van de herdenking kunt u hier bekijken.