Tentoonstelling herdenking stadsbrand Vlaardingen


Zondag 2 juni heeft  de wethouder van cultuur Lianne van Kalken de etalage-tentoonstelling over de stadsbrand op het Liesveld geopend.
U kunt zich daar onderdompelen in de ramp die Vlaardingen op 2 juni 1574 trof. Machtsstrijd, plunderingen, vluchtelingen en een grote kloof tussen arm en rijk … Het lijkt wel een omschrijving van de huidige situatie in de wereld. Maar nee, we zijn 450 jaar terug in de tijd.

Het project Stadsbrand neemt u mee terug in de tijd vanaf de aanloop naar de Tachtigjarige oorlog, naar die fatale 2 juni 1574 toen onze stad volledig in vlammen op ging, en naar de nasleep van die dramatische gebeurtenis.
Vlaardingen lag in de frontlinie van de strijd van de Geuzen tegen de Spanjaarden. De stad lag strategisch langs de rivier en was nu eens in handen van de Spanjaarden en dan weer van de Geuzen.

Op 31 mei 1574 vielen de Spanjaarden de Geuzen in Vlaardingen aan. Het zag er slecht uit voor de Geuzen. Op 2 juni 1574 trokken zij zich terug uit de stad. Maar niet zonder achterom te kijken … Dat wat ze achterlieten, moest zo onbruikbaar mogelijk zijn voor de Spaanse vijand. En dus maakten ze de Vlaardingse schans onklaar en ging de hele stad in vlammen op om te voorkomen dat de vijand een nieuwe uitvalsbasis kreeg.

Vanaf 2 juni kunt u op het Liesveld de etalage-tentoonstelling bekijken. Met grote letters is het woord BRAND gespeld en de letters vertellen het verhaal van de strijd en de rampzalige  gevolgen voor de Vlaardingers.
Een verhaal vol verdriet, maar ook met interessante verrassingen als een begraven schat, een kwalijk gerucht en een wonderlijk verband tussen bier en kerk …