Lezing over jager-verzamelaars in het Maasmondgebied

Portret van een jager-verzamelaars familie zo’n 7.000 jaar geleden. Still uit de film van Carolien Bijvoet

Voor de Historische Vereniging Vlaardingen vertelt archeoloog Jurrien Moree op dinsdag 21 februari 2023 om 20.00 uur over de bijzondere vondsten van jager-verzamelaars in het Maasmondgebied. De oudste vondsten zijn tienduizenden jaren oud, de jongste nog altijd zo’n 8.000 jaar.

De lezing belicht het landschap en de bewoning van Doggerland, het gebied van de Noordzee dat tijdens de laatste ijstijd droog lag en waar Neanderthalers en de moderne mens hun kostje bij elkaar jaagden en verzamelden. Ook aan de periode net na de ijstijd wordt aandacht besteed. Zo komen de spectaculaire resultaten van de opgraving van bewoningsresten onder de bodem van het Yangtzekanaal op de Maasvlakte aan de orde. De sporen van jager-verzamelaars van rond 7.000 voor Chr. werden daar op een rivierduin aangetroffen. Meer naar het oosten, in de Rotterdamse wijk Beverwaard, zijn crematiegraven uit dezelfde periode ontdekt op de top van een rivierduin en vervolgens opgegraven. De graven behoren tot de oudste van Nederland.

Dat het jagen op een mammoet in de laatste ijstijd niet zonder gevaar was is te zien in een filmpje dat Carolien Bijvoet in opdracht van Archeologie Rotterdam maakte over de tijd van de jager-verzamelaars in het Maasmondgebied. Het filmpje wordt na de lezing vertoond. Hoe het met de jachtpartij op de mammoet afloopt? Wat dacht u? Hier wordt niets verklapt ….. kom maar luisteren én kijken naar de lezing!

De locatie voor deze lezing is Bibliotheek de Plataan in Vlaardingen-Centrum, Waalstraat 100, 3131 CS Vlaardingen.