Lezingenprogramma komend half jaar

Hieronder het lezingenprogramma voor het aankomende half jaar. De lezingen beginnen steeds om 20:00 uur.

De lezingen commissie van de Historische Vereniging Vlaardingen is al druk bezig met het seizoen 2023-2024!

Op 25 oktober 2022 …
hadden we een mooie avond met Henny van der Linden, die een aantal wederwaardigheden vertelde over de ziekenhuizen en de ziekenzorg. Na een PowerPoint met plaatjes van de diverse ziekenhuizen inclusief de afbraak van het Holyziekenhuis, volgde na de pauze het filmpje van de heer Dick Wieringa, zoon van de vroegere huisarts Dr Wieringa, die een film liet zien die zijn vader gemaakt heeft bij de verhuizing van met name het flatziekenhuis aan de Soendalaan.

22 november 2022
Voor de pauze vertelde Tineke van der Hoek een mooi verhaal over over de geschiedenis van de molen, waarna Arjen van Duyvenbooden na de pauze vertelde over de molen Aeolus en de Stichting exploitatie molen Aeolus. Arjen van Duijvenbooden is voorzitter van stichting en vertelde hoe de molen op dit moment in stand wordt gehouden.

24 januari 2023
Hjalmar Teunissen sprak over een uitvloeisel van de stadsrechten van 1273: recht spreken. Hij heeft in het Historisch Jaarboek een artikel geschreven over de oudste strafzaken die we kennen, van 1593 tot 1611. Het gaat onder meer over een mislukte gifmoord op een heel gezin, ‘hoererij’, bedelen en een beruchte dief die zelfs nadat hij in de cel was overleden, alsnog veroordeeld werd. Hjalmar Teunissen zal ook ingaan op een nog lopend onderzoek, de hongerwinter in Vlaardingen en de inzet van het Medical Feeding Team 3.

21 februari 2023
Jurrien Moree verrijkte in deze boeiende lezing onze kennis over de archeologische geschiedenis van de regio in het ontwerp van Educatief Archeologisch Erf in de Broekpolder. Het was een vervolg op de lezing uit 2021 waar door corona weinig mensen aanwezig.

28 maart 2023
De Algemene Ledenvergadering van de Historische Vereniging Vlaardingen wordt gehouden in de Bethelkerk – Burgemeester Verkadesingel 26, 3135 KZ Vlaardingen.
Na de vergadering nemen Tineke v/d Hoek en Ernst Lohmann u mee naar de Babberspolder met plaatjes van vroeger afgewisseld met de huidige situatie. De lezing gaat bijvoorbeeld over de noodwoningen en omgeving. Ook kijken we hoe deze wijk zich ontwikkeld heeft. Tegenwoordig spreken we over Babberspolder-West. Het wordt geen wetenschappelijke benadering, maar we laten gewoon leuke plaatjes met een verhaal van herkenning zien.

25 april 2023
Die avond gaat Bram Keizerwaard vertellen over de Stolpersteinen ofwel Struikelstenen die sinds kort ook in Vlaardingen geplaatst zijn. ‘Struikelstenen’ zijn kleine stenen met een messing bovenkant waarop de naam, geboortejaar, overlijdensdatum en plaats wordt vermeld van slachtoffers van de Nazi’s. De negen stenen in Vlaardingen liggen waar de Nazi’s in de Tweede Wereldoorlog mensen afvoerden die hen niet welgevallig waren, zoals Joden, Sinti’s, homo’s e.d. Zij moesten dit meestal met de dood bekopen.
De locatie is momenteel nog niet bekend.

De Commissie die de Ledenactiviteiten verzorgt bestaat uit:  Els van Dijk, Han van Elk, Tineke van der Hoek en Ernst Lohmann.