Sunlight expositie in het Stadsarchief Overzicht

Het begin…

In 1904 laat het Engelse bedrijf Lever Brothers het oog vallen op een terrein, gelegen onder de gemeenten Vlaardingen en (toen nog) Vlaardinger-Ambacht. Het plan is daar een fabriek op te richten naar voorbeeld van Port Sunlight nabij Liverpool. Door diverse omstandigheden duurt het echter nog bijna tien jaar voordat de eerste paal de grond in gaat. Vervolgens breekt de Eerste Wereldoorlog uit, waardoor het bedrijf de productie noodgedwongen moet uitstellen. Na de oorlog komt men op de markt met de beroemde Sunlightzeep en andere schoonmaakmiddelen, zoals Lux, Vim, Twink, Rinso en Radion.

Marketing- en reclamepioniers

Lever’s Zeep Maatschappij loopt vanaf het begin voorop op het gebied van marketing en reclame. Het bedrijf stuurt eigen etaleurs eropuit om winkeletalages in te richten en laat gevels opsieren met geëmailleerde reclameborden, waarop de logo’s van de welbekende merken prijken. Het bedrijf komt ook naar de mensen toe: met een trailer vol reclamemateriaal en proefverpakkingen toert men door het hele land, terwijl er ter plekke wasdemonstraties worden gegeven. Klanten zijn ook welkom in de fabriek in Vlaardingen. Een excursie hiernaartoe is lange tijd een gewild uitje. Menig groeps-bezoek is in die tijd op de gevoelige plaat vastgelegd, waarbij rekwisieten als grote pakken Radion en een enorme bus Vim niet ontbreken. Ook haakt Lever gretig in op de spaarmanie. Zeepverpakkingen worden voorzien van bonnen, die men vervolgens kan inwisselen voor luxe gebruiksartikelen, zoals een waterkoker of een fotocamera.

Gratis toegang

Het Stadsarchief is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 9.00-17.00 uur. De toegang is gratis.

De tentoonstelling is te bezichtigen t/m 30 december 2016!

       

Ook hier adverteren? Klik hier.

Spreekt de HVV u aan en wilt u zich opgeven als lid? Heel graag! Hoe meer leden, des te sterker we staan om het historisch waardevolle in Vlaardingen voor het nageslacht te behouden. Lees verder

Het Westnieuwland. Herman Paradies, ca 1955. Collectie Stadsarchief VlaardingenVolledige afbeelding