HVV viert 50-jarig jubileum Overzicht

Jan Anderson erelid

Tijdens het officiële gedeelte om 13.00 uur sprak voorzitter Wout den Breems de aanwezigen toe. (De toespraak vindt u hier.)

Beeld: Eline de Ligt.

Aan het einde van zijn toespraak vroeg hij de enige nog in leven zijnde oprichter van de HVV, Jan Anderson, naar voren en kende hem het erelidmaatschap van de HVV toe. Hiervoor moest wel even een spontane Algemene Ledenvergadering belegd worden en natuurlijk stemden de aanwezigen leden met het voorstel in. 

Beeld: Cees Groen.

Boekje Indische buurt

Als voorloper op het Vlaardings straatnamenboek, dat naar verwachting dit jaar zal verschijnen, werd een boekje over de Indische buurt overhandigd aan onze nieuwe burgemeester Annemiek Jetten. Een mooi boekje vond zij het, met leuke herinneringen. In haar verkeringstijd kwam zij in de Indische buurt bij haar aanstaande schoonfamilie op bezoek, die daar toen woonde.

Beeld: Eline de Ligt.

Beeld: Eric van Rongen                                                                 

Gemeentelijke monumenten

In haar dankwoord voor het boekje en felicitatie kwam mevrouw Jetten namens het college van burgemeester en wethouders met een bijzondere verrassing. Het college had namelijk besloten om de parken het Hof en Oranjepark en de begraafplaats Emaus aan te wijzen als gemeentelijk monument. Na de grote renovaties van de parken en begraafplaats heeft de HVV zich ingezet om ze aan te wijzen als gemeentelijke monumenten. Een prachtig cadeau voor Vlaardingen, waar we heel trots op mogen zijn.

Beeld: Han van Elk.

Speciaal voor het HVV-jubileum was de burgemeester met man en dochter naar de feestlocatie gekomen. En zij genoten zichtbaar tussen alle Vlaardingers!

Bijzondere foto’s

Vervolgens onthulde de voorzitter samen met wethouder Hans Versluijs een aantal prachtige panoramafoto’s. Ons bestuurslid Kees Maarleveld had de foto’s op internet ontdekt en de HVV heeft ze aangekocht en geschonken aan het Stadsarchief, die ze nu in de beeldbank heeft opgenomen. Naast het jubileumgeschenk van het Callenburghbord aan de Westhavenplaats, is dit eveneens een mooi cadeau aan de Vlaardingers.

Beeld: Han van Elk.

ANWB informatieborden

Ook de wethouder kwam met een mooi cadeau voor de HVV en de Vlaardingse gemeenschap. Hij schonk namens het college een bedrag van € 2500,- voor herstel van de oude ANWB borden en verdere uitbreiding ervan. Tijdens het 25- jarig jubileum van de HVV in 1992 schonk de vereniging een hele serie van deze borden aan Vlaardingen. Zo krijgt dat project nu een mooi vervolg. Wout den Breems nam samen met Arie Ouwendijk, die destijds het project heeft opgezet, de cheque in ontvangst.

Beeld: Cees Groen.

Beeld: Han van Elk.

Om 16.00 uur kwam er een einde aan deze geweldige dag. 

  

Beeld: Han van Elk.

Klik hier voor meer foto's

                                                                                                        

Nieuw boekje over de Indische buurt

Tijdens de viering van het 50-jarig jubileum van de Historische Vereniging Vlaardingen afgelopen zaterdag, werd dit alleraardigst boekwerkje gepresenteerd. Wout den Breems, voorzitter van de HVV, schreef het boekje als voorloper op het Vlaardings straatnamenboek, dat naar verwachting in de loop van dit jaar zal verschijnen. Burgemeester Annemiek Jetten nam het eerste exemplaar in ontvangst. Den Breems begint de beschrijving van de wijk bij het eerste oudste gedeelte uit de bouwperiode 1938. Aanvankelijk was het plan om de straten namen te geven gerelateerd aan de visserij. Echter was toenmalig raadslid H.K. van Minnen van mening, dat namen uit de Indische gebieden beter zouden passen voor dit nieuwe buurtje. Na de Tweede Wereldoorlog ontstond er grote woningnood in Vlaardingen en was het gemeentebestuur genoodzaakt om snel woningen te gaan bouwen. Vanaf de landelijke oude Groeneweg is toen begonnen met bouwen en ontstonden de eerste wederopbouwwoningen in Vlaardingen. Met een scala aan foto’s is het ook een leuk kijkboekje geworden. Door de overzichten van de straatnaamgeving en een plattegrond van de wijk met de bouwjaren, kunnen de bewoners zien wanneer hun woning is gebouwd. Het boekje over de Indische buurt is verkrijgbaar voor € 4,50 bij boekhandel Pontier aan het Veerplein, molenwinkel Aeolus aan de Kortedijk en bij Inkt en tonershop aan de Billitonlaan. Leden van de HVV krijgen het boekje gratis bij het lidmaatschap. Dus, wordt lid van de 50-jarige HVV voor € 17,50 per jaar en u ontvangt het boekje erbij !

Ook hier adverteren? Klik hier.

Spreekt de HVV u aan en wilt u zich opgeven als lid? Heel graag! Hoe meer leden, des te sterker we staan om het historisch waardevolle in Vlaardingen voor het nageslacht te behouden. Lees verder

De Visbank en de Westhavenplaats. Carl Wilhelm Mieling, ca 1863. Collectie Stadsarchief VlaardingenVolledige afbeelding