Arie van der Lugt Overzicht

     Op 30 maart 2017 is het 100 jaar geleden dat Arie van der Lugt in Vlaardingen werd geboren. Na zijn gymnasiumopleiding studeerde hij letteren en verschenen op zeventienjarige leeftijd al zijn eerste jeugdboeken. De Frank Distel serie is daarvan de bekendste, maar ook detective verhalen deed hij gemakkelijk uit zijn pen komen. Ook schreef hij vele streekromans. Bekend zijn onder andere de drie romans over de Vlaardingse visserij “Het lied der zee”, “Schip zonder roer” en “Kapitein Marie”. Behalve romans en jeugdboeken schreef hij veel voor het toneel, gebaseerd op authentieke gegevens. Ook uit België was veel belangstelling voor zijn werken en zijn er boeken in het Duits en Engels vertaald.

In 1963 vertrok Van der Lugt naar Luyksgestel waar hij het merendeel van zijn circa 50 romans en 100 toneelstukken schreef. Daar schreef hij ook onder het pseudoniemen Annemarie Benninck en Tis Nieuwaar. In zijn Vlaardingse jaren had hij zijn werkvertrek bij zijn vriend Leen Droppert in de boerderij Groenendaal aan de Surinamesingel. Arie van der Lugt woonde met zijn gezin toen in de Javastraat. Op 27 oktober 1996 overleed hij te Luyksgestel.

Schrijvershut

Arie aan het werk.

Foto: (C)Particuliere collectie Vlaardingen. 

   In Luyksgestel woonde Arie van der Lugt aan het Boscheind waar hij in zijn ruime tuin in 1965 zijn schrijvershut bouwde. Vanuit die hut heeft hij zijn werken geschreven. Na zijn overlijden raakte het bouwsel in verval en dreigde gesloopt te worden. Vervolgens heeft de  stichting Comité Actie Arie van der Lugt in 2012 het initiatief genomen om de originele schrijvershut te demonteren, te verplaatsen en te restaureren. De hut werd toen op een veldje achter het Bakkersmuseum in Luyksgestel weer opgebouwd. In 2014 vond de opening plaats van het kleinste schrijversmuseum in Nederland. Zo heeft de hut een nieuwe functie als museum dat het leven en werk van Arie van der Lugt vertelt.

In 2015 bezocht Arie van der Lugt verzamelaar Wout den Breems de gerestaureerde schrijvershut.

Foto's: collectie Wout den Breems.

Straatnaam

   Voor deze geboren Vlaardinger heeft het museum in Luyksgestel de gemeente Vlaardingen gevraagd om naar aanleiding van de honderdste geboortedag een straatnaam in Vlaardingen naar de grote schrijver Arie van der Lugt te noemen. Dat zou mooi zijn, maar dan zijn er natuurlijk meerdere gerenommeerde Vlaardingse schrijvers die daarvoor in aanmerking komen. Een gedachte zou kunnen zijn om een schrijversplein aan te leggen met daaraan Vlaardingse schrijvershuisjes. Museum Vlaardingen wellicht?

Ook hier adverteren? Klik hier.

Spreekt de HVV u aan en wilt u zich opgeven als lid? Heel graag! Hoe meer leden, des te sterker we staan om het historisch waardevolle in Vlaardingen voor het nageslacht te behouden. Lees verder

Gezicht op het Buizengat. P.C. Kramer, 1917. Collectie Stadsarchief VlaardingenVolledige afbeelding