Stem op Vlaardings archiefstuk Overzicht

Wilt u voor de twee-jaarlijkse  Verkiezing van het Stuk van het Jaar ook op de Vlaardingse inbreng stemmen? Dat kan via deze link: www.stukvanhetjaar.nl/vlaardingen (Als u meer e-mail-adressen hebt, kunt u extra vaak stemmen.)

Vlaardingen haalde in 2013 en 2016 landelijk de tweede plaats en het zou natuurlijk prachtig zijn als we nu op nr. 1 zouden eindigen.

Dit is het stuk:

En als u het leuk vindt, kunt u er hieronder nog wat meer over lezen.

Verwurging in Belastingland…

Het 'Aangiftebiljet voor den Hoofdelijken omslag' (= inkomstenbelasting) deed in 1921 de nekharen van een jonge vent, de toen 24-jarige Vlaardinger Leonardus P.G. van de Watering, rijzen. Na lang dralen vulde de vrijgezelle Leo, rijksklerk 3e klasse bij het Departement van Financiën, eindelijk het aangiftebiljet over zijn inkomen in 1920 in. Met gezonde tegenzin weliswaar. Toen hij daarmee klaar was, nam hij een potlood ter hand en tekende een stil, maar suggestief en niet mis te verstaan protest op de achterkant van het 'Aangiftebiljet voor den hoofdelijken omslag'. Daar, op een lege plek, tekende hij een belastingschuldige man, die gewurgd wordt met de 'hoofdelijke omslag'-doek van de Gemeente Vlaardingen.

 http://www.geschiedenisvanvlaardingen.nl/verhalen/archivalia/highlight-met-humor-belastingaangiftebiljet-uit-1921

Ook hier adverteren? Klik hier.

Spreekt de HVV u aan en wilt u zich opgeven als lid? Heel graag! Hoe meer leden, des te sterker we staan om het historisch waardevolle in Vlaardingen voor het nageslacht te behouden. Lees verder

Het Westnieuwland. Herman Paradies, ca 1955. Collectie Stadsarchief VlaardingenVolledige afbeelding