Vlaardingse Siamese tweeling nationaal ‘Stuk van het Jaar’? Overzicht

Maakt u de Vlaardingse Siamese tweeling tot nationaal ‘Stuk van het Jaar’?

De hele maand oktober kan men via www.onsdna.nl/stukvanhetjaar stemmen op de tekening van de Siamese tweeling (1877) uit de prentencollectie van het Stadsarchief Vlaardingen. Deze ontroerende tekening heeft onlangs de Vlaardingse voorverkiezing van het (archief-) ‘Stuk van het Jaar’ gewonnen en doet nu mee aan de landelijke verkiezing van het ‘Stuk van het Jaar’. Brengt u ook uw stem uit? Dit unieke archiefstuk verdient het om de eretitel ‘Stuk van het Jaar’ te krijgen. Tijdens de afsluiting van de Maand van de Geschiedenis (oktober) wordt de winnaar van de landelijke verkiezing van het ‘Stuk van het Jaar’ bekend gemaakt. Op bovengenoemde website zijn ook de winnende inzendingen van de overige achtendertig deelnemende archiefinstellingen te bekijken.

Tot en met 31 augustus kon het publiek stemmen op één van de drie genomineerde archiefstukken tijdens de Vlaardingse (voor-) verkiezing van het (archief-) stuk van het jaar. Het eerste archiefstuk was het tot de verbeelding sprekende ‘moordaanslagdossier’ (1916) uit het familiearchief Van Linden van den Heuvell, het tweede een met waterverf opgewerkte tekening van een doodgeboren Vlaardingse Siamese tweeling (1877) en nummer drie de humoristische tekening op een ‘aangiftebiljet voor den hoofdelijken omslag’ (1920). Lange tijd ontliepen de stemmen elkaar niet veel. Uiteindelijk werd het een nek-aan-nekrace tussen het familiearchief Van Linden van den Heuvell en de tekening van de Siamese tweeling (1877). Deze laatste kwam nipt als overwinnaar uit de strijd en doet dan ook mee met de landelijke verkiezing van het 'Stuk van het Jaar'.

Op de website www.geschiedenisvanvlaardingen.nl is het bijzondere verhaal erachter te lezen. De tekening is gemaakt door de Vlaardingse kunst-, huis- en decoratieschilder Hugo Maarleveld (1833-1886).

Ook hier adverteren? Klik hier.

Spreekt de HVV u aan en wilt u zich opgeven als lid? Heel graag! Hoe meer leden, des te sterker we staan om het historisch waardevolle in Vlaardingen voor het nageslacht te behouden. Lees verder

Het Buizengat met hoekers en platgatsloep. Johannes Weiland, ca 1875. Collectie Stadsarchief VlaardingenVolledige afbeelding