Einde van VL 103 Voorbode Overzicht

Het bizarre einde van VL103 Voorbode. Een Vlaardings-Noors verhaal op Radio 1.

In de vroege ochtend van 20 april 1944 werd de Noorse stad Bergen opgeschrikt door een gigantische explosie met grote gevolgen. Oorzaak was de Vlaardingse logger Voorbode, die lag aangemeerd voor het middeleeuwse Bergenhus, toen hoofdkwartier van de Duitse bezettingsmacht. Niemand wist dat dit schip geladen was met 100 ton dynamiet en nog steeds weet niemand waarom die lading toen tot ontploffing kwam. Samen met de kleindochter van de toen omgekomen Vlaardingse schipper Christiaan Bot reisde de hoofdredacteur van OVT, het VPRO radio geschiedenisprogramma op de Nederlandse radio, naar Bergen. Op zondag 25 mei is de rubriek 'het Spoor terug' gewijd aan dit bizarre stukje gedeelde Vlaardings/Noorse geschiedenis.

De uitzending is op zondag 25 mei van 11.25-11.55 uur op Radio 1. Daarna terug te luisteren via het geschiedeniskanaal www.geschiedenis24.nl.

De explosie was van dien aard, dat een deel van het anker van de VL 103 op Sandviksberg bij Bergen terecht is gekomen.

Het ankermonument op de Sandviksberg bij Bergen. Foto: Arja van Veldhuizen. 

In juni 2013 waren een aantal documentairemakers uit Noorwegen te gast bij de Historische Vereniging Vlaardingen, om beelden te verzamelen van de thuishaven van de VL 103 voor een documentaire over deze gebeurtenis. Ook werd toen een bezoek gebracht aan het graf van schipper Bot op Emaus en het Museum Vlaardingen aan de Hoogstraat en het Stadsarchief. Op het moment worden er voorbereidingen getroffen om de Noorse documentaire in het Nederlands te vertalen.

 

Ook hier adverteren? Klik hier.

Spreekt de HVV u aan en wilt u zich opgeven als lid? Heel graag! Hoe meer leden, des te sterker we staan om het historisch waardevolle in Vlaardingen voor het nageslacht te behouden. Lees verder

De Visbank en de Westhavenplaats. Carl Wilhelm Mieling, ca 1863. Collectie Stadsarchief VlaardingenVolledige afbeelding