Leski lokatie gaat dan eindelijk aangepakt worden! Overzicht

Na velen jaren door de HVV aandacht te hebben gevraagd voor de slechte staat van de z.g. Leski panden aan de Hoogstraat, was het op 4 juni eindelijk zover. De zo lang verwachte handtekeningen  konden gezet worden en liggen nieuwbouw en restauratie nog dit najaar in het verschiet. Eigenaar/ontwikkelaar Culmen Real Estate, WaterwegWonen, Gemeente Vlaardingen en de Stichting Stadsherstel Vlaardingen ondertekenden de contracten voor de realisering van 12 appartementen en een drietal winkelunits.

Wethouder Hans Versluijs, die zich bovenmate heeft ingespannen voor de Leskipanden, toonde zich een blij mens en beloofde er alles aan te doen om de vaart er nu in te houden. Ook de Stichting Stadsherstel kon opgelucht adem halen toen de handtekeningen waren gezet. Vanaf de start van de Stichting begin 2011 was het doel zo snel mogelijk de panden aan te pakken. De rotte kies aan de Hoogstraat moest zo snel mogelijk verwijderd worden en om dit stukje Hoogstraat weer een mooi aanzien te geven. Er waren nog wel flink wat hobbels te nemen om uiteindelijk alle neuzen de zelfde kant op te krijgen. Waardering werd uitgesproken voor de projectleider van SSV, Paul Smolders, die hier veel werk voor heeft moeten verzetten.

  Paul Smolders

Intussen liet ook de Historische Vereniging van zich horen. Al vanaf 2006 heeft de HVV zich ingezet voor behoud van alle panden. Aanvankelijk kwam er een plan op tafel om alles te slopen, maar uiteindelijk is het de HVV gelukt de oude historische gevel, die onderdeel uitmaakt van het geheel, te behouden. Ook de HVV is blij met dit resultaat en zal de ontwikkelingen natuurlijk goed blijven volgen.

Naast deze positieve ontwikkelingen zal nu ook gekeken moeten worden naar het buurpand; het z.g. Vingerhoedpand, waar eertijds de tabaksfabriek “De Zeeman” was gevestigd. Een fraai pand dat het ten volle verdiend om opgeknapt te worden en ook de reclame in de gevel weer te herstellen. Dan pas gaat het er echt goed uitzien met dit stukje historische Hoogstraat.

Geschiedenis

De bebouwing op de plek Hoogstraat 204-206 kent een lange geschiedenis, maar hier een kort overzicht. In het middelste gedeelte van de bebouwing, waarin de huidige toegangsdeur is geplaatst, was sedert lang een meubelhandel gevestigd. In 1909 vraagt A. Groeneveld Azn., behanger en stoffeerder, vergunning voor de verbouw van het perceel om daar zijn werkzaamheden te kunnen verrichten. Hierbij vond tevens uitbreiding naar meubelen plaats. Rechts naast het pand, nr. 204, stond een pandje met tuitgevel waarin de Vlaardingse Klompenfabriek van de familie Van Aken was gevestigd. In 1938 werd deze gevel afgebroken en werd de nieuwe gevel in dezelfde stijl als de linker opgetrokken en vond uitbreiding van meubeltoonzalen plaats van de fa. Groeneveld. Later werd ook het van oorsprong 17e  eeuws op de vlucht gebouwde woonhuis bij de bedrijfsvoering van Groeneveld getrokken.

In 1966 deed Groeneveld zijn bedrijf over aan de firma Van Heusden ‘Het Waaigat’ waarna in 1975 een filiaal van Leski meubelen er zich vestigde. In de jaren negentig kwamen de panden leeg te staan en sloeg het verval steeds meer toe.               

Eind 2007 heeft de HVV de etalages gevuld met borden waarop afbeeldingen van oud Vlaardingen waren te bekijken. Een groot succes, dat nog extra werd versterkt met het vertonen van oude filmbeelden in het Vingerhoedpand. Van januari 2011 hangen er fotodoeken van Vlaardingen, die beter bestand waren tegen al het vocht in de panden.

Tot slot

Er wordt altijd gesproken over de Leskipanden ofwel Leskilokatie. Dit is echter in de gedachten van de Historische Vereniging niet meer de naam die gebruikt moet gaan worden. De Hoogstraat is de oudste straat en zo ook de meest historische straat van

Vlaardingen. In de oudheid werd de straat ook wel Herenstraat en Cruysstraat genoemd. Een mooie positieve naam, wellicht “Hoogstate”, zou een goede keuze kunnen zijn

Voor een uitgebreide fotoreportage van de ondertekening zie onder het knopje Foto's : Leski contracten.

Ook hier adverteren? Klik hier.

Spreekt de HVV u aan en wilt u zich opgeven als lid? Heel graag! Hoe meer leden, des te sterker we staan om het historisch waardevolle in Vlaardingen voor het nageslacht te behouden. Lees verder

De Visbank en de Westhavenplaats. Carl Wilhelm Mieling, ca 1863. Collectie Stadsarchief VlaardingenVolledige afbeelding