Historisch Jaarboek 2014 Overzicht

Het was een bijzondere overhandiging. Daags voor de presentatie ontvingen wij het droevige bericht, dat één van de auteurs Piet Heinsbroek op 71- jarige leeftijd was overleden. Piet was al geruime tijd ziek. Het was dan ook heel bijzonder en ontroerend, dat mevrouw Heinsbroek naar de wens van haar man iets over het artikel vertelde en een dankwoord uitsprak.

Twee interessante artikelen vullen het jaarboek die, als het om het interessegebied gaat, ver uit elkaar liggen. Piet Heinsbroek schrijft met veel liefde en kennis van zaken over Thidbalds sarcofaag in de Grote kerk van Vlaardingen. Menigeen zal, na het lezen van het artikel, deze sarcofaag uit de twaalfde eeuw met eigen ogen willen aanschouwen in de kerk aan de Markt. Bram Keizerwaard beschrijft in het jaarboek over het Gevangene- en bewaringskamp De Vergulde Hand aan de Maassluissedijk. Daarin schets hij een indringend beeld van hoe deze mensen na de 2e Wereldoorlog  in Vlaardingen waren geïnterneerd en hoe ze werden benaderd.

Ook de vaste onderdelen, zoals de jaarverslagen van verschillende cultuurhistorische instellingen en de zo graag gelezen Vlaardingse kronieken, ontbreken niet in het boek. Dit jaar die van 2013 en van vijftig jaar eerder 1963. John Ditiecher las de kranten van 2013 door en Anneke Maat-Grijsen verdiepte zich wat er al zo in 1963 in Vlaardingen gebeurde.

Het is weer een fraai boek geworden!

Reden genoeg om lid te worden van de HVV.

Leden van de HVV krijgen het boek thuisbezorgd.

 

Dinah en Bram overhandigen het jaarboek aan burgemeester Blase.

Foto: Han van Elk.

 

Ook hier adverteren? Klik hier.

Spreekt de HVV u aan en wilt u zich opgeven als lid? Heel graag! Hoe meer leden, des te sterker we staan om het historisch waardevolle in Vlaardingen voor het nageslacht te behouden. Lees verder

Gezicht op het Buizengat. P.C. Kramer, 1917. Collectie Stadsarchief VlaardingenVolledige afbeelding