21 juni: op (tijd)reis naar 18e-eeuws Vlaardingen
!

Tijdreizen kan misschien niet echt, maar wel in Virtual Reality. Met het project Delfland5D worden belangrijke historische plekken in de hele regio nauwkeurig digitaal gereconstrueerd. Een soort Google Street View van het verleden. Woensdag 21 juni van 20:00 – 22.00 uur wordt de eerste reconstructie van Vlaardingen onthuld. De toegang is gratis, maar graag even reserveren.

Levensecht kijk je vanaf de Westhavenkade voor het museum 360° rond in de 18e eeuw. Je ziet de gevels en pakhuizen, het havenhoofd en de haringbuizen. Wat bleef? Wat veranderde? En wie woonden hier en wie meerden in de haven aan? Kortom, wat vertelt deze plek? En waarom is dat ook voor ons nog belangrijk? Vlaardingen blijkt een verhaal te vertellen dat ver boven het lokale uitstijgt.

Theo Pronk, directeur van Stichting Verborgen Stad, legt uit hoe zo’n reconstructie van de Vlaardingse haven wordt gemaakt en welke verhalen daarbij naar boven komen. Jeroen ter Brugge, curator Maritieme Collecties, Rijksmuseum, vertelt over de reizigers die hier in de 17e en 18e eeuw van heinde en verre in de haven aanmeerden. Wat zagen zij? Wat viel ze op?

Delfland5D is een gezamenlijk project van erfgoedpartijen uit heel Delfland, gecoördineerd door Stichting Verborgen Stad. Het project is mogelijk dankzij ondersteuning van het De Groot Fonds, Fonds Vlaardingen-Schiedam, Natuurmonumenten, de Provincie Zuid-Holland, Samenwerkende Maritieme Fondsen en de gemeenten Delft, Maassluis, Midden-Delfland, Schiedam en Vlaardingen.