Historisch Jaarboek 2015

Het Historisch Jaarboek 2015, de 39e jaargang, bevat zoals gebruikelijk weer twee hoofdartikelen. Het eerste is ‘Onder de rook en stank van de vooruitgang – opkomst van milieubesef en milieuactivisme in Vlaardingen’ door Harry Geerlings en Toby Witte, en het tweede is van Perry Moree: ‘Beneden aan de rang der biscopen – Uit de geschiedenis van het Vlaardingse Luzor Theater’. Daarnaast bevat het Jaarboek weer twee een halve eeuw gescheiden kronieken: die van 1964 is opgesteld door Anneke Maat-Grijsen en die van 2014 door John Ditiecher. Beide kronieken geven in woord en beeld een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen uit die jaren.

Het Jaarboek bevat daarnaast ook de gebruikelijke jaarverslagen van de Archeologische Werkgroep Helinium, het Stadsarchief en Archeologie van de gemeente Vlaardingen, de Historische Vereniging Vlaardingen, het Streekmuseum Jan Anderson en het Museum Vlaardingen.

Een pdf van het complete Historisch Jaarboek 2015 vindt u hier, maar u kunt het Jaarboek ook bestellen via het contactformulier.

De artikelen staan hieronder en zijn ook als pdf te openen.

Inhoud