Historisch Jaarboek 2018

Het Historisch Jaarboek 2018, de 42e jaargang, heeft als overkoepelend thema ‘Hollandia’. In het eerste artikel beschrijft Frans Assenberg de sociale aspecten van de melkfabriek ‘Hollandia’. Het tweede artikel gaat over 50 jaar Vrije Academie, en die academie was jarenlang gevestigd in het Hollandia-gebouw onder leiding van de schrijver, Henk Horsten. Als toegift volgt dan nog een dubbelinterview door Ellen Boonstra-de Jong met Henk Horsten en Kees van de Windt onder de nietsverhullende titel ‘Blijf met je poten van ons beeld af’.

Daarnaast bevat het Jaarboek weer twee kronieken die een halve eeuw van elkaar zijn gescheiden: die van 1967 is opgesteld door Truus Eling-Sips en die van 2017 door John Ditiecher. Beide kronieken geven in woord en beeld een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen uit die jaren.

Het Jaarboek bevat daarnaast ook de gebruikelijke jaarverslagen van de Archeologische Werkgroep Helinium, het Stadsarchief en Archeologie van de gemeente Vlaardingen, de Historische Vereniging Vlaardingen, het Streekmuseum Jan Anderson en het Museum Vlaardingen.

Inhoud

De geest van vrijheid begint door te dringen. Sociale aspecten van ‘Hollandia’ Hollandse fabriek van Melkproducten en Voedingsmiddelen N.V. in Vlaardingen (Frans Assenberg)
Geboren uit een latent gevoel van cultureel onbehagen. Vijftig jaar Vrije Academie. Vijftig jaar kunsteducatie in Vlaardingen (Henk Horsten)
‘Blijf met je poten van ons beeld af’ (Ellen Boonstra-de Jong)
Kroniek van Vlaardingen 1967 (Truus Eling-Sips)

Kroniek van Vlaardingen 2017 (John Ditiecher)

Het Jaarboek is als pdf te downloaden.